Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen

Vitaminok és ásványi anyagok

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, viszont kellő mennyiségben gyakran nem vagyunk képesek az előállításukra, ezért többségüket tápanyag formájában szükséges magunkhoz venni. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrendünk összeállításánál a nyersanyagok megfelelősége mellett arra is törekedni kell, hogy ételeinket úgy készítsük, hogy a főleg hevítés hatására lebomló vitaminok az elkészítés során megmaradjanak! Az egészséges szervezet működéséhez a vitaminok mellett ásványi anyagokra, és nyomelemekre is szükségünk van, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nézzük melyik mire jó, és miben található meg!

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Az ásványi anyagok elengedhetetlenek anyagcserénk megfelelő működéséhez, még ha némelyik csak nyomokban is fordul elő szervezetünkben. Összesen testünk 4-5%-át teszik ki. Míg egyesekből – például kalcium, magnézium, foszfor – naponta több mint 100 mg bevitele szükséges, addig bizonyos elemekből néhány tized mg is elegendő...

ZSÍRBAN OLDÓDÓ... 

Valószínűleg senki nem lepődik meg, ha azt állítjuk, hogy a zsírban oldódó vitaminok legfőbb jellemzője, hogy zsiradékban oldódódnak, ám a diétázók és vitaminkészítményeket szedők számára az ebből adódó legfontosabb tulajdonságuk, hogy a hiánybetegségek mellett a túladagolásuk is kockázatokkal jár! Ide tartoznak az “ADEK” vitaminok.

VÍZBEN OLDÓDÓ...

A zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a vízben oldódóakból a felhasználásra nem kerülő, fölösleges mennyiség távozik a szervezetünkből bőséges bevitel esetén, ezért ritkán alakul ki túladagolás ennél a vitamintípusnál. Mivel többségük csak rövid időt tölt el a szervezetünkben, ezért minden nap gondoskodnunk kell bevitelükről!