Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen

Koleszterinszegény diéta

KOLESZTERINSZEGÉNY DIÉTA

A szövődmények elkerülése érdekében kívánatos az 5 mmol/l alatti koleszterinszint célérték elérése. Amennyiben a diéta nem elegendő, akkor gyógyszerszedésre is szükség lehet. A kezelés eredményességének alapvető feltétele a megfelelő életmód- és étrendi javaslatok betartása.

Az első teendő a koleszterinben és telített zsírban tömény élelmiszerek felhasználásának radikális csökkentése: kerülni kell a tojássárgája, tejszín, vaj, belsőségek fogyasztását - helyettük lágy margarinféleségeket, állati zsír helyett növényi olajokat, zsíros tej és tejkészítmények helyett soványakat kell használni. Nem csak a koleszterin bevitelét kell mérsékelni, de a telített zsírokét is. Telített zsírok elsősorban az állati eredetű zsiradékokban találhatóak, de jelentős forrás a kókuszolaj, sőt a csokoládé is. A koleszterinszint-csökkentő diéta során törekedni kell arra, hogy a napi koleszterin bevitel ne haladja meg a 200 mg-t és a telített zsírfogyasztás az összes energia-bevitelnek maximum az 5-6%-a legyen.

A diéta fő alapelvei:

- Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagokban fordul elő és növényekben egyetlen milligramm koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, illetve gabonaféléket korlátlanul lehet fogyasztani – kivéve elhízás estén.

- A halak fogyasztása szintén kívánatos, mivel a halzsír kedvező összetételű, csökkenti a trigliceridszintet és a trombózis hajlamot.

- Főzéskor, sütéskor az állati eredetű sertészsír és vaj helyett növényi eredetű margarint, illetve olajat tanácsos használni. (Utóbbiaknak magas az ún. telítetlen zsírsav tartalma, ami nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterinszintet.)

- A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú vörös húsok, a sertés és a marha fogyasztása helyett a zsírszegény csirkét, pulykát érdemes (bőre nélkül) előnyben részesíteni.

- Elhízás esetén az energia-bevitelre is ügyelni kell.

Már mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a triglicerid- és a koleszterinszintet, javíthatja a védőfaktorként ismert HDL-koleszterin értéket és kedvező hatása lehet a vérnyomásra is. Ajánlott mozgásforma a gyaloglás, futás, úszás és a kerékpározás. A mozgásterhelés mértékére vonatkozóan a kezelőorvos véleményét is ki kell kérni.