Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen

Hiperglikémia

A hiperglikémia a hipoglikémiával ellentétben inzulinhiányos állapot miatt fellépő magas vércukorszintet jelent. Oka tehát a relatív inzulinhiány, mely a cukorbetegség diagnózisakori állapot mellett rendkívül gyorsan kialakulhat a nem megfelelő öngondozás eredményeképp. Az állapot lehet ideiglenes, vagy krónikus. Tünetei közé tartoznak a szomjúságérzet, szájszárazság, fokozott vizeletürítés, acetonos lehelet, fáradékonyság, álmosság, hosszabb távon fogyás. Kezeletlen esetben ketoacidózisos kóma léphet fel, mely halállal végződhet. Napjainkban a hipo-, illetve a hiperglikémia okozta halál ritka, viszont annál gyakoribb a szövődmények kialakulása.

A HIPERGLIKÉMIA KIALAKULÁSÁNAK OKA

A hiperglikémiás állapot kialakulásának okai lehetnek:

- relatív sok szénhidrát;
- magas fehérje és zsír tartalmú étkezés;
- gyógyszer bevételének elmaradása;
- inzulin beadásának elmaradása, vagy elégtelen mennyisége;
- nagyobb mértékű hízás;
- betegség, fertőzés, műtét;
- bizonyos gyógyszerek - például szteroidok – mellékhatása;
- erős stressz;
- Somogyi-hatás.

A MAGAS VÉRCUKORSZINT CSÖKKENTÉSE

Az enyhe hiperglikémia csökkentésének legegyszerűbb módja a testmozgás. Amennyiben a vércukorszint meghaladja az úgynevezett „veseküszöböt” (azt az egyénenként változó, jellemzően 12-14-16 mmol/l körüli vércukorszintet, mely fölött a vesék elkezdik kiválasztani a vérben lévő cukormennyiséget és a vizelettel kiüríteni azt), akkor tilos intenzív testmozgást végezni, mert az további vércukorszint emelkedést okozhat. A veseküszöb a ketoacidózisra jellemző tünetek megjelenésével ismerhető fel (például édeskés, aceton szagú lehelet) és a vizelet keton tartalmának vizsgálatával ellenőrizhető.

Veseküszöb feletti vércukorszint kialakulása gyakoribb inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében. Anormoglikémia elérése érdekében és a relatív hipoglikémia, illetve az esetlegesen kapcsolódó Somogyi-hatás elkerülése érdekében óránkénti 2 mmol/l-rel javasolt csökkenteni a vércukorszintet.

A kezeletlen hiperglikémia ketoacidózisos kómához, és akár halálhoz is vezethet!