Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d tippek
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

hipoglikémia

szerző:  dátum: 2015-02-22
hipoglikémia
Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukorszint 3 mmol/l alá esik. Ahhoz, hogy megelőzhessük a kialakulását, ismernünk kell a szervezetünket (minél hamarabb felismerjük a tüneteket, annál gyorsabban tudunk lépni), illetve az alacsony vércukorszint kiváltó okait is. Fontos, hogy a családunk, barátaink, munkatársaink (gyerekek esetén a tanárok) is képben legyenek, hogy ha baj van, segíthessenek nekünk.

A hipoglikémia fő tünetei a következők: verejtékezés, gyengeség, szédülés, éhségérzet, szapora szívverés, homályos látás, zavartság és koncentrációs zavarok, remegés, izomgörcsök; szélsőséges esetben eszméletvesztés, kóma. Okozhatja az, ha túl sok inzulint adtunk be (ritkábban, de előfordulhat gyógyszerrel kezelt II-es típusú cukorbetegeknél is), nem ettünk elég szénhidrátot, intenzív fizikai aktivitást végeztünk, ami fokozza az inzulinérzékenységünket vagy túl sok alkoholt fogyasztottunk.

Az enyhébb hipoglikémiát magunk is tudjuk kezelni, ilyenkor gyorsan felszívódó szénhidrátokkal (például szőlőcukorral, cukros üdítőitallal, nagyjából 15 g szénhidráttartalommal) állíthatjuk helyre vércukorszintünket. Ilyenkor üljünk le, amíg nem érezzük jobban magunkat, és ha szükség van rá, fogyasszunk még valamilyen lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt (például korpás kekszet), ami segít megakadályozni, hogy újra lezuhanjon a cukrunk. 15 perc elteltével mérjünk újra, hogy lássuk helyreállt-e a vércukorszintünk.

Súlyos esetben, eszméletvesztés esetén glükagon injekcióval segíthetnek rajtunk, ezért fontos, hogy a környezetünkben tudjanak a problémáról, illetve hogy a glükagont mindig magunknál tartsuk. Az injekciót oldalt fekvő helyzetben kell beadni, mert a glükagon hányást okozhat. Ha nincs olyan mellettünk, aki be tudja adni az injekciót, sürgősen mentőt kell hívni. Érdemes elmondani a családnak, barátoknak azt is, hogy ha nem biztosak abban, hogy az alacsony vércukorszinttől vesztettük el az eszméletünket, mérjenek egy vércukrot mielőtt beadnák a glükagon injekciót, és hogy semmiképpen ne próbáljanak ájult állapotban etetni, itatni bennünket a fulladásveszély miatt.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél gyakran fordul elő éjjeli hipoglikémia, ami azért veszélyes, mert sokan nem is ébrednek fel rá. Az éjszakai hipoglikémia jele lehet a verejtékezés, rémálmok vagy az ébredés utáni fejfájás is. A jelenség okozhat reggeli hiperglikémiát is, amitől szintén gyanút foghatunk. A legjobb, ha kitapasztaljuk a probléma okát (például sokat mozogtunk előző délután, esetleg alkoholt fogyasztottunk vagy túl sok a bázisinzulinunk mennyisége), és próbáljuk megelőzni a bajt akár egy plusz esti étkezés beiktatásával vagy az inzulinadag korrigálásával.