Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d tippek
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Új utak az egészség felé

szerző:  dátum: 2015-02-12
Új utak az egészség felé
A Huffington Post összegyűjtötte a legújabb és legmeglepőbb tanácsokat, irányvonalakat az egészséges életmódra törekvők számára.

Az egészséges reggeli

Lehet, hogy változtatnunk kellene a reggeli étkezésünkön? A szerzők azt javasolják, hogy a reggelire elfogyasztott szénhidrátok, például gabonapelyhek, péksütemények helyett inkább olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ilyen például az érett avokádó, amit elég csak félbevágni, kimagozni, friss citromlével meglocsolni, kevés sóval és római köménnyel ízesíteni, és már ehetjük is.

 

 


Kalóriaszámolás

Az ételekkel bevitt energiamennyiség számolgatása sok rossz szokás kialakulásához vezethet – ilyen például a különböző mesterséges adalékanyagok, többek között a tartósítószerek mennyiségének növekedése az étrendünkben. Azt a tanácsot kapjuk, hogy inkább a kalóriák forrására, és ne a mennyiségére fókuszáljunk, hiszen mindig jobb, ha azt a 200 kcal-t zöldségek vagy gyümölcsök formájában visszük be, mintha iparilag feldolgozott ételeket ennénk.

A lábunk is fontos

A lábápolás különös jelentőségű nálunk, cukorbetegeknél. A szerzők egy egyszerű gyakorlatot javasolnak, amit minden nap, akár telefonálás vagy mosogatás közben is elvégezhetünk lábunk egészségéért. Csak egy teniszlabdára van szükségünk hozzá, amit a talpunkkal kell ide-oda görgetnünk lábanként 5 percig. Ezen kívül sokat teszünk azzal is, ha minimális időt töltünk el kényelmetlen, túlságosan magas sarkú cipőben.

Az olívaolajról

Érdemes megjegyezni, hogy az extra szűz olívaolajban található esszenciális telítetlen zsírsavak hőkezelés hatására veszítenek pozitív élettani hatásukból. Tartogassuk inkább az ételek utólagos ízesítésére, vagy salátaöntetek alapjaként. Sütéshez megfelelő választás a kevésbé intenzív ízű, és kevesebb hőre bomló anyagot tartalmazó egyszerű olívaolaj.

Mozduljunk!

Különösen fontos tanács ez az ülőmunkát végzőknek: minden órában 5 percre álljunk fel, sétáljunk egyet, nyújtózzunk, lépcsőzzünk, vagy menjünk ki egy kicsit a levegőre. Ezzel megtörjük a nap monotonitását, felfrissülünk, és még a produktivitásunk is javulhat. Arról nem is beszélve, hogy ezzel csökkenthetjük többek között a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is.

 

http://www.huffingtonpost.com/2015/02/10/the-new-health-rules-book_n_6625876.html?ncid=fcbklnkushpmg00000063

Címkék: