Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d tippek
Áron

Áron

Kovács Áron

a D+ alapítója

9 éves korom óta vagyok cukros. Sosem titkoltam, de nem is reklámoztam, egyszerűen természetes velejárója az életemnek, mint a hajam színe, vagy a cipőméretem. Sokan több éves munkakapcsolat után döbbentek csak rá, mikor egyszer lazán a lábamba vágtam a tűt. A döbbenet az arcukon volt a legnagyobb elismerés. "Egyáltalán nem látszik!" - mondták és ezzel egyet kell értenem! A cukorbetegség nem látszik! A teljesítmény az, ami látványos! A Dplusszal az a célom, hogy minden érintett elfogadja és elfogadtassa környezetével ezt az egyszerű igazságot: nem a cukorbetegség a gátja a teljes életnek! 33 év tapasztalatait szeretném most megosztani és egy fantasztikus csapat segítségével új kihívások fele repülni!

A kexemet figyelje, mert csalok!

szerző:  dátum: 2016-01-07
A kexemet figyelje, mert csalok!
Akár a bűvész az ámuló közönségét, úgy csapnak be minket a DIET feliratok. Ma már minden light, minden diétás, diabetikus és természetesen fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott, csak egy baj van, hogy ez sokszor egyáltalán nem igaz!

Ennek a cikknek a rövid változata az is lehetne: Ne bízz a címkékben! És tényleg ne! Szemléltető példa következik: Egy diabetikus felirattal ellátott csokiban simán elfér 53 gr szénhidrát. A legtöbb 10 dekás diabetikus csokiban, ami általában a legkisebb közértben is kapható, 0-50 gramm közötti szénhidrát értéket találunk. Az biztos nem olyan sok, gondoljuk, hiszen egy óriási DIET felirat díszeleg a csomagoláson, sőt, még az is szerepel a csomagoláson, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mit ehet Pistike?
„Marikám, - kiált fel örömében apuka – Pistike ehet ilyet, mert ez diabetikus! Vigyünk neki párat!”És Pistike jóízűen eszegeti a diétás csokit, nem is sejtve, hogy van olyan lila tehenes sima csoki, amiben 49 gramm szénhidrát van... Puff neki. Szóval pont olyan, mintha rendes csokit enne! És Pistike cukra érdekes módon kiveri a biztosítékot! Sajnos, ez a helyzet, hogy a normális csokik zömében 50-60 gramm közé esik a szénhidrát tartalom. Ez alig több, mint az imént tárgyalt diabetikus csokiké. Mielőtt még abba az álomba ringatnánk magunkat, hogy „ááá, fele annyi van abban Marikám!”, kezdjünk megbarátkozni a gondolattal, hogy az, hogy valami „csökkentett”, nem jelenti azt, hogy „fele annyi”, vagy, hogy „nincs benne”!

Kex vagy csoki
A kekszi kexek durvábbak, mint a csokik! Diet felirattal ellátott kexeken 60-70 gramm szénhidrát pompázik, alig több benne a szénhidrát, mint egy normál csokiban! És ez még semmi az igazi svédcsavarhoz képest: A pálcikás jégkrémek óriásában – ami egy fegyverről kapta a nevét és ami teljesen érthetően minden cukker könyvében a Szigorúan Tilos fejezet nyitó tétele – a diétás kexhez képest csak fele annyi szénhidrát van:30gramm!Mint egyetlen zsemlében. Igen, jól olvasták, fagyival, csokibevonattal, mandulával együtt 30. Szóval az a fura helyzet, hogy Pistike jobban jár, ha eszik egy jégkrémet, mintha elmajszolna egy doboz diétás kexet, mert fele akkorát dob a cukrán.

Az iparág célkeresztjében
Észnél kell lennünk és tudomásul venni, hogy mi az élelmiszeripar célkeresztjében vagyunk! Mindent el akarnak nekünk adni, ami persze érthető, de csak óvatosan! Olyan ez, mint szerződésben az apróbetűs rész: tessék elolvasni pontosan, mi van egy „DIÉTÁS” feliratú termékben, számoljunk vele. Mi aztán igazán tudjuk, hogy a cukorbetegség az önuralom betegsége, és tudjuk azt is, hogy nincs olyan, vagy legalábbis nagyon ritka, hogy valamiből bármennyit lehet fogyasztani. Én gyerekkoromban megszoktam, hogy ketté kellett törnöm a banánt, a túrórudit, stb... Ez van, mértéktartás! Az ókori görögök szerint amúgy is ez az igazi út, akkor járjunk ezen!