Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d tippek
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Az utazásról cukorbetegeknek

szerző:  dátum: 2015-01-13
Az utazásról cukorbetegeknek
Az év eleje sokunknak egyet jelent a síszezon kezdetével. De nem csak ebben az időszakban utazunk – gondoljunk a balatoni vagy tengerparti nyaralásokra, hosszúhétvégékre -, ezért összegyűjtöttem néhány pontban, hogy mik azok a dolgok amikre én is mindig figyelek a lázas készülődés, csomagolás közepette.

Utazáskor, főleg ha hosszabb időre megyünk, fel kell készülnünk arra, hogy a cukorbetegség kezelésére szolgáló orvosi eszközeinket pótolnunk kell. Ez nem mindig könnyű feladat, külföldön például nehézséget okozhat a megfelelő típusú vércukormérő és főleg inzulin beszerzése.

Mi már gyerekkoromban is mindig úgy indultunk el, hogy volt nálunk:
  • pót vércukormérő
  • 2 db pót pen (a kétfajta inzulinhoz)
  • tesztcsík (kiszámoltuk, hogy nagyjából mennyi lesz elég az adott időre (ez nálam körülbelül 6 tesztcsík naponta), és még plusz 2 doboz)
  • a kétféle inzulinpatron (itt is kiszámoltuk a szükséges mennyiséget (érdemes figyelni, hogy a légtelenítéshez szükséges egységeket se felejtsük ki), és még plusz 1-1 patront vittünk)
  • ujjszúró lándzsa
  • szőlőcukor
  • glukagon-injekció (tartsuk mindig szem előtt a felhasználhatósági idejét, nehogy lejárt injekciót vigyünk magunkkal)

Célszerű egy listát íni a nélkülözhetetlen dolgokról, hogy semmi ne maradjon ki.

Ha repülővel utazunk, mindent – még a pótfelszerelést is – a kézipoggyászba pakoljunk, egyrészt azért, mert így nem veszhet el a csomagunk, másrészt pedig ha a feladott bőröndbe tennénk, a repülés alatt megfagyna és használhatatlanná válna az inzulin, illetve a vércukormérő is.

Ezen kívül érdemes kérni szakorvosunktól egy angol nyelvű igazolást is arról, hogy cukorbetegek vagyunk, ezért kell ennyi injekciós tűt, és egyéb orvosi segédeszközt magunknál tartanunk (sajnos nálam volt példa, hogy folyamatos kérdéseket és hitetlenkedő tekinteteket generált a csomagom).

Az étkezésekkor hagyatkozzunk a szemmértékünkre, és próbáljunk rugalmasak lenni. Erre egy kis gyakorlással otthon is jól fel tudunk készülni. Használhatjuk még a különböző mérési technikákat, pl. az evőkanalas módszert is.

A legfontosabb, hogy ismerjük a saját szervezetünket, reakcióinkat a különböző helyzetekben. Én például azt tapasztaltam az évek során, hogy repülés alatt mindig felmegy a vércukrom – így már számítok rá, és fel tudok készülni, hogy időben korrigáljam.
Címkék: