Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d tippek
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

15 dolog, amit érdemes tudnod az anyagcserédről

szerző:  dátum: 2015-05-30
15 dolog, amit érdemes tudnod az anyagcserédről
Az anyagcsere-folyamatok gyorsítása bonyolultabb annál, mint hogy többet mozgunk és kevesebbet eszünk

A metabolikus folyamatok különböznek az egyes embereknél, aminek több oka is lehet: a hormonháztartás, a pajzsmirigy-funkciók épsége, nők esetén a menstruációs ciklus, de az alvási és étkezési szokások is.

Nem érdemes másokhoz hasonlítanunk magunkat


Anyagcserénk működésének teljes megértéséhez ismernünk kell saját genetikai felépítésünket. Gondoljunk csak arra, hogy milyen gyakori az, hogy két testvér – akár ikertestvér – is rendelkezhet teljesen különböző testalkattal.

Fogadjuk fenntartásokkal a különböző kalóriaszámlálókat

A napi energiabevitel online kalkulátorokkal való nyomon követése becsapós lehet: +/- 10 % is lehet az eltérés a valós beviteli értékhez képest.
 
Alvási szokásaink ugyanakkora befolyással bírhatnak, mint a táplálkozásunk vagy fizikai aktivitásunk

A kialvatlanság hatással lehet szervezetünk lebontó folyamataira. Egyre több kutatás vizsgálja az alvási szokások, az elhízás és a falási kényszer, illetve az inzulinrezisztencia közötti összefüggést.

A stresszfaktor is számít

A krónikus stresszhatást egyre gyakrabban hozzák összefüggésbe a hasi típusú elhízással, ami pedig növeli a II-es típusú cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Feltételezések szerint a stresszhelyzetekben megugró kortizolszint tehető felelőssé ezekért a problémákért.

Az alapanyagcseréről

A BMR, vagy alapanyagcsere egy olyan mutató, ami arra az energiamennyiségre utal, amit szervezetünk az alapvető életfunkciók fenntartására fordít. Az emberek többsége az alapanyagcsere útján égeti el a legtöbb kalóriát.

A napi energiafelhasználás

Teljes napi energiaháztartásunkat nem csak a célzott sporttevékenység, hanem valamennyi fizikai aktivitásunk befolyásolja. Fogyókúra esetén ezt a napi összesített értéket kell megbecsülnünk ahhoz, hogy megfelelő étrendet állíthassunk össze.

Az idő lassít

Alapanyagcserénk – eddig tisztázatlan okokból – minden évtizeddel csökken.

Az izomszövet több energiát használ fel, mint a zsírszövet

Minél magasabb testünkben az izomtömeg aránya, annál több energiát használunk fel – még a pihenéssel töltött órákban is. Ez a jelenség az oka a nők és férfiak közötti metabolikus viszonyok között. Általánosságban elmondható, hogy a nők szervezetében magasabb a zsírszövetek aránya – melyek ugye kevesebb energiát használnak fel – ezért alapanyagcseréjük is alacsonyabb, mint a férfiaké.

A fehérjék és szénhidrátok szerepe

A fehérjékben található aminosavak izmaink legfontosabb építőkövei, ezért javasolják például testépítőknek az emelt fehérjetartalmú étrendet. Az alapanyagcserét pedig az előbbiekben leírt módon segít növelni, ami a fogyókúrázóknak jó hír. A relatíve alacsony szénhidrátfogyasztás a zsírszövetek bontását segíti. Ennek az az oka, hogy a szervezet a bevitt szénhidrátokat jellemzően elraktározza, így ha kevesebbet fogyasztunk, kénytelen lesz a meglévő zsírraktárak felhasználásával energiához jutni.

Fontos az egészséges életmód is

A változatos, kiegyensúlyozott, egészségtudatos életmód nem csak az anyagcserére, hanem általános egészségi állapotunkra is hatással van. Kutatások kimutatták például, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása erősítheti a gyulladásos folyamatokat, így a metabolizmust is károsan befolyásolja. A friss gyümölcsök, zöldségek, komplex szénhidrátok fogyasztásán, megfelelő mennyiségű fehérje- és zsírbevitelen valamint minőségi táplálkozáson alapuló étrend rendkívül létfontosságú az anyagcsere normális működéséhez.

A mozgásról

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legkedvezőbben az intervallum edzés hat az anyagcserére: szervezetünk ugyanis több energiát használ fel a megszakított és újrakezdett, intenzív fizikai aktivitással, mint a folyamatos, mérsékelt intenzitású mozgásformákkal.

A kávé titka

A kávéban található koffein olyan hatóanyag, ami segíti a zsírégetés folyamatát. Élénkítő hatásának köszönhetően akár keményebben is edzhetünk a segítségével.

Csak természetesen

Ahelyett, hogy megszállottan ragaszkodnánk az olyan készítményekhez, melyek a gyártó állítása szerint gyorsítják az anyagcserét, bízzunk a természetes módszerekben – akár egy egyszerű sétában.

Forrás: http://www.buzzfeed.com/