Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

A cukorbetegség és az alkohol

szerző:  dátum: 2015-01-28
A cukorbetegség és az alkohol

Társadalmunk alkoholfogyasztási szokásai a gasztronómiai trendekhez hasonlóan, és azokkal összefüggésben folyamatosan változnak. Napról-napra egyre újabb bor- és koktélbárok, kézműves sörözők nyílnak, ahol a mennyiség helyett a minőségi italfogyasztás kerül előtérbe. Hogyan érint ez bennünket, cukorbetegeket? Mindenekelőtt érdemes tisztában lennünk a mértékletes és igényes alkoholfogyasztás elveivel, illetve azzal, hogy a különböző alkoholos italok hogyan hatnak a szervezetünkre, és mennyi az, amennyit még biztonságosan elfogyaszthatunk.

Az alkohol jellegzetes hatása, hogy megakadályozza a glükózleadást a májban és hypoglikémiát okoz – ezért is kell nagyon vigyáznunk vele, hogy mikor, mit és mennyit fogyasztunk a különböző alkoholos italokból.

Elsősorban kerüljük az édes italokat – a desszertborokat, édes pezsgőket, likőröket –, mert ezek hirtelen megemelik a vércukrot. A klasszikus koktélok többsége cukorszirupot, barna cukrot, cukros üdítőitalt vagy gyümölcslevet tartalmaz, ezért ezeket jobb, ha szintén elkerüljük.

A száraz borok, pezsgők és a tömény italok veszélye az előbbiekben leírt vércukoresést okozó hatás. Ha ilyen italokat fogyasztunk, mérjünk sűrűbben vércukrot, és amennyiben szükséges, fogyasszunk az ital mellé valamilyen elhúzódó felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételt (jó megoldás, ha az italt étkezés mellett, például vacsorához fogyasztjuk el). Száraz borokból, pezsgőkből napi 1 dl, tömény italokból 3-5 cl általában probléma nélkül elfogyasztható. Ezeket az italokat fogyaszthatjuk anélkül, hogy szénhidráttartalmukat beszámítanánk az elfogyasztott összmennyiségbe, hiszen vércukorcsökkentő hatásuk kompenzálja azt (hangsúlyozom, nem mértéktelen fogyasztásról beszélünk).

A sörök mérsékelt vércukor emelkedést okoznak, a barna sörökkel óvatosabbnak kell lenni, ezek magasabb szénhidráttartalommal bírhatnak, mint a világos sörök. Ezekből sem ajánlott egy pohárnál többet meginni, és szénhidráttartalmukkal is számolni kell.

Legyen nálunk a cukorbetegségről tájékoztató kártyánk, amin szerepel az is, hogy az alacsony vércukorszint tünetei nagyon hasonlítanak a részegséghez. Fontos, hogy mindig legyen velünk olyan barát, családtag vagy ismerős, aki tudja mi a teendő hypoglikémia esetén, és tud segíteni, ha baj van.

Érdemes az alkohol nem elhanyagolható energiatartalmára is odafigyelni – 1 grammja ugyanis 7,1 kcal-t tartalmaz.