Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Sárgadinnye

szerző:  dátum: 2015-08-29
Szuperételek A-tól Z-ig - Sárgadinnye
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, mely régóta ismert a szépségápolásban betöltött fontos szerepéről, az aknés bőr tisztításától kezdve a bőr ráncosodásának megelőzéséig. A sárgadinnye édes ízének és kellemes textúrájának köszönhetően a legnépszerűbb idénygyümölcsök közé tartozik. 100 grammnyi friss gyümölcsben 40 kalória és 10 g szénhidrát található, ami elsőre nem tűnik vészesnek, de azért vigyázzunk vele, mert ha nem mérjük le, könnyen túlehetjük magunkat a sárgadinnyéből. A sárgadinnye fogyasztása magas víztartalmának köszönhetően kitűnő segítség a megfelelő hidratáltság fenntartására a nyári forróságban.

A sárgadinnye jó forrása az A- és C-vitaminnak – pontosan emiatt tartják a szépség gyümölcsének. A gyümölcs élénk színű húsa tele van béta-karotinnal, ami a szervezetben A-vitaminná bomlik, és segíti a bőr elhalt hámsejtektől való tisztulását, ezzel pedig szerepet játszik a pattanások kialakulásának megelőzésében (az A-vitamin továbbá a nap káros UV-sugaraitól is óvja a bőrt). A kutatások arra mutatnak, hogy a sárgadinnyében található béta-karotinnak fontos szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében, ezzel pedig a ráncok kialakulásának megelőzésében is. Érdekesség, hogy a sárgabarackon kívül egyik gyümölcs sem tartalmaz ilyen nagy mennyiségű béta-karotint. A C-vitamin számos kedvező hatásáról hallhattunk már: megfelelő bevitelével csökkenthető a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri problémák és a szürkehályog kialakulásának esélye. A banánhoz hasonlóan a sárgadinnye jó forrása a káliumnak is, ami kulcsfontosságú az ingerületátvitel, az izomműködés és a sav-bázis egyensúly szabályozásában.

A legjobb ízű példányokat júniustól augusztusig szerezhetjük be: érdemes a szép, sértetlen héjú és kellemes, édes illatú darabokat választani. A friss sárgadinnye alaposan behűtve, önmagában is kiváló, de érdemes kipróbálni könnyű előételként vagy vacsoraként pármai sonkába tekerve is. Ha magas cinktartalmú élelmiszerekkel – például natúr joghurttal – együtt fogyasztjuk, segíthetjük az A-vitamin hasznosulását a szervezetben.

Forrás: http://greatist.com