Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Póréhagyma

szerző:  dátum: 2015-08-11
Szuperételek A-tól Z-ig - Póréhagyma
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A régi walesiek a VI. században úgy tartották, hogy ha póréhagymát rejtenek a csaták során viselt sisakjuk alá, az győzelemhez segíti őket a küzdelemben. Ha szupererőket nem is, azt megígérhetjük, hogy a póréhagyma fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért – egyes kutatások szerint akár még a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.

A póréhagyma számos jótékony hatását a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönheti, ezeknek a fitokemikáliáknak ugyanis immunerősítő hatást tulajdonítanak. Ezek a vegyületek a hagymafélék családjának más tagjaiban is megtalálhatóak (mint a fokhagyma, a vöröshagyma, az újhagyma és a mogyoróhagyma), és akár a daganatos betegségek prevenciójában is szerepet játszhatnak – a póréhagyma rendszeres fogyasztásának leginkább a gyomrot és bélrendszert érintő elváltozások és a prosztatarák megelőzésében van szerepe. Mindenképpen szükség van még további vizsgálatokra, ugyanis a kutatók még bizonytalanok azt illetően, hogy pontosan mi okozza a hagymafélék daganatmegelőző hatását – feltételezéseik szerint valamilyen módon akadályozzák a daganatos sejtek terjedését, illetve a rákkeltő vegyületek ellen is dolgoznak.

100 g póréhagyma energiatartalma mindössze 38 kcal, így a fogyókúrázók étrendjébe is remekül beilleszthető (emellett 1 g szénhidrátot, 2 g fehérjét és 2 g élelmi rostot is tartalmaz). A póréhagyma jó forrása a káliumnak, a mangánnak és a folsavnak, ezért is érdemes gyakrabban fogyasztanunk. A benne lévő A-vitamin felelős a bőr, a fogak és a látás épségének megőrzéséért, míg a folsavnak a szív- és érrendszer működésének szabályozásában és a terhesség alatt kialakuló velőcső-záródási rendellenességek prevenciójában van szerepe, a mangán pedig segíthet legyőzni a premenstruációs szindróma tüneteit.

A vesekő-problémákkal küzdőknek nem ajánlott a póréhagyma fogyasztása, mivel a benne található oxalátok ronthatnak az állapotukon.

A többi hagymaféléhez hasonlóan a póréhagyma is sokszínűen felhasználható alapanyag. Íze sokkal lágyabb, mint például a vöröshagymáé, így akár önálló köretként is kipróbálhatjuk. Jól illik hozzá a kakukkfű, a citrom, az édeskömény, a feta, a füstölt sajt, a fehérbor és a babérlevél is. Vásárláskor keressük a szép, krémfehér színű, vastagabb példányokat, melyen minél kevesebb zöld rész található.

Forrás: http://greatist.com