Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Pisztácia

szerző:  dátum: 2015-08-11
Szuperételek A-tól Z-ig - Pisztácia
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Ha főétkezések közben ránk tör a nassolhatnék, az előzőekben közelebbről is megismert mandulához hasonlóan a pisztácia is kiváló megoldás lehet éhségünk egészséges csillapítására. A mértékkel fogyasztott pisztácia a kutatások eredményei alapján sokkal hatékonyabb segítség lehet a normál testsúly megtartásában, mint a magasabb szénhidráttartalmú ételek, élelmiszerek.

A pisztáciafa olajokban gazdag magja a késő kőkorszaktól kezdve az emberi táplálkozás része – külső kemény héjának eltávolítása után közvetlenül fogyasztható. Édeskés íze és kellemes textúrája miatt a legnépszerűbb ropogtatnivalók közé tartozik, de pirítva még inkább kiemelhetjük az ízét. A pisztácia nagyon változatosan felhasználható édes és sós ételekhez egyaránt – remekül illenek hozzá a citrusfélék, a fahéj, a rózsavíz, a menta, a bazsalikom, a feta, a joghurt és a füge, de kiváló ízesítője lehet a harcsával, csirkével, báránnyal vagy kacsával készülő ételeknek is.

A pisztácia növényi eredetű alapanyag ezért természetéből adódóan koleszterinmentes, emellett pedig magas fehérje- és rosttartalommal is büszkélkedhet (100 g pisztácia 22 g fehérjét és 3,4 g élelmi rostot, mellette pedig 54 g zsírt, 14 g szénhidrátot és 650 kalóriát ad a szervezetnek). A pisztácia kiemelkedő forrása a különböző értékes ásványi anyagoknak, mint a foszfor, a kálium, de B1- és B2-vitaminban is gazdag.

A pisztácia egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások arra utalnak, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterinszint, miközben az antioxidánsok szintjét is fellendíthetjük – ezekkel pedig szív- és érrendszerünk egészségének megőrzését támogatja. Vásárláskor érdemes a natúr, sótlan pisztáciát keresni, hiszen a túlzott Na-bevitellel éppen a pisztácia szívünk egészségére gyakorolt kedvező hatását vesszük el – a túlzásba vitt sófogyasztás ugyanis bizonyítottan erős kockázati faktor a magas vérnyomás kialakulásában.

Forrás: http://greatist.com