Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Lenmag

szerző:  dátum: 2015-08-11
Szuperételek A-tól Z-ig - Lenmag
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az egészséges táplálkozás elkötelezettjei sokféle táplálkozási trenddel és felkapott alapanyaggal találkozhattak már – gondoljunk csak például a különböző fogyókúrás étrendekre vagy a génmódosított alapanyagok kerülésére. A lenmag is az új típusú táplálkozási irányvonalaknak köszönhetően lett szélesebb körben is ismert és előszeretettel használt alapanyag. A lenmag elsősorban kiváló rostforrás, emellett pedig kiemelkedő az omega-3 zsírsavtartalma is: előbbi az emésztőrendszer egészségét, utóbbi pedig a szív- és érrendszer épségét támogatja, illetve hozzájárul a koleszterinszint alacsonyan tartásához is.

A lenmag a kékvirágú len magas olajtartalmú magja, valamivel nagyobb és jóval sötétebb árnyalatú, mint a hasonló formájú szezámmag. 100 gramm lenmagban 27 grammnyi élelmi rost található, ezért leginkább a székrekedés és más emésztési problémák rendezésében betöltött szerepéről ismert. Fontos tudni, hogy ilyen jellegű panaszok esetén, illetve önmagában egy rostdús étrend mellett nagyon fontos a megfelelő, bőséges folyadékbevitel – ennek hiányában ugyanis akár ronthat is a helyzeten, és további hasi panaszokat okozhat. A lenmagban található linolénsav az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik, és fontos szerepe van az érelmeszesedés és a stroke prevenciójában. A koleszterinszint szabályozásában is fontos tényező, azonban kimutatták, hogy kedvező hatása csak napi rendszerességű fogyasztás esetén érvényesül.

A lenmagot csecsemők és kisgyermekek azonban nem fogyaszthatják, mert egy hidrogén-cianid nevű vegyületet tartalmaz, aminek fogyasztása káros hatással lehet a szervezetükre.

Az értékes élelmi rosttartalom megőrzése érdekében a lenmagot érdemes egészben, vagy a könnyebb emészthetőség érdekében finomra őrölve fogyasztani. Ilyen formában keverhetjük natúr joghurtba, kefirbe, dúsíthatjuk vele a reggeli zabpelyhet, de házi készítésű kenyerekhez, péksüteményekhez is használhatjuk. A hidegen sajtolt lenmagolajat érzékeny többszörösen telítetlen zsírsavai miatt (az extra szűz olívaolajhoz hasonlóan) friss saláták ízesítésére használhatjuk fel leginkább. A lenmag és a lenmagolaj könnyen avasodik, ezért az olajat tartsuk hűvös, sötét helyen, jól záródó üvegben, a magokat pedig légmentesen záródó edényben, és mindig csak frissen, fogyasztás előtt daráljuk le.

Forrás: http://greatist.com
Címkék: