Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Lazac

szerző:  dátum: 2015-08-05
Szuperételek A-tól Z-ig - Lazac
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A grillszezon kellős közepén járunk, ilyenkor különösen érdemes kihasználni az alkalmat, hogy kipróbáljuk a különböző friss halakat, mint például az aminosavakkal teli, és szívbarát lazacot is. A lazac nemcsak rendkívül egészséges, de ízekben gazdag és igazán változatosan felhasználható alapanyag – készülhet belőle akár nyárs vagy hamburgerpogácsa is, egyszerűen süthetjük bőrén is, de akár egészben, sütőpapírba burkolva is párolhatjuk; fűszerezésében pedig kipróbálhatjuk a mediterrán, a japán és az indiai konyha ízvilágát is.

A dióhoz és a lenmaghoz hasonlóan a lazac kiemelkedő omega-3 zsírsavforrás, ennek köszönhetően pedig a lazac rendszeres fogyasztása segít elejét venni a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, későbbi életük során kisebb eséllyel alakult ki szívelégtelenség. Egy másik vizsgálatból az derült ki, hogy már heti 2x85 g lazac elfogyasztásával növelhető a HDL- (azaz a „jó”) koleszterin szintje a vérben, ami szintén fontos tényező a keringés egészségének megőrzésében.

A lazac fogyasztása azonban nem csak a szívünknek kedvez, hanem a káros UV-sugárzásnak kitett bőr védelmében is segít. A lazacban található hosszú szénláncú, telítetlen omega-3 zsírsav a DHA – ez az anyag fontos tényező lehet a kognitív funkciók fejlesztésében, különösen a középkorú felnőtteket vizsgálva (ők ugyanis emelt DHA-bevitel mellett jobb eredményeket értek el a nonverbális érveléssel és a szellemi rugalmassággal kapcsolatos tesztek során).

100 g lazac 20 g teljes értékű fehérjét, 14 g zsírt, 213 kalóriát és mindössze 0,2 g szénhidrátot tartalmaz, valamint jó forrása a riboflavinnak és a retinolnak is. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy a tengeri halak húsa tartalmazhat higanyt, ami veszélyes lehet az egészségre. Gyerekeknek, várandós és szoptatós anyáknak ezért érdemes mértékkel fogyasztani a tengeri herkentyűket – ez hetente mintegy 340 grammot jelent (a tenyésztett halakkal szemben részesítsük előnyben a vadon élő fajtákat, mert ezekben jellemzően alacsonyabb a toxikus anyag szintje).

Forrás: http://greatist.com
Címkék: