Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Kiwi

szerző:  dátum: 2015-08-05
Szuperételek A-tól Z-ig - Kiwi
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő kiwit eredetileg kínai egresnek nevezték. Ez a bolyhos kis gyümölcs jó választás lehet fogyókúrázóknak (100 g kiwi 52 kalóriát, 11,3 g szénhidrátot és 1 g fehérjét tartalmaz), emellett segít az emésztés megfelelő működésében, de akár az asztmás panaszokat is enyhítheti.

Egy közepes méretű kiwi elfogyasztásával fedezhetjük az ajánlott napi folsavbevitel 5%-át, és a C-vitaminbevitel egy részét is fedezi. A megfelelő C-vitamin-ellátottság nagyon fontos a test valamennyi szövetének normális növekedéséhez és adott esetben regenerálódásához. Ezenkívül ez a mennyiség a naponta elfogyasztandó K-vitamin mennyiségének is mintegy 38 %-át lefedi. A K-vitaminról érdemes tudni, hogy nagyon gyakran előfordul, hogy valaki nem fogyaszt belőle eleget, holott ez a vitamin nélkülözhetetlen többek között a véralvadás szabályozásához.

A kiwi az ásványi anyagoknak is valódi tárháza: tartalmaz többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet és mangánt is, illetve – a banánhoz hasonlóan – kiemelkedő káliumforrásnak számít.

A kiwi nagyon jó élelmi rostforrásnak számít, melyeknek nagy része a vízben oldható élelmi rostok közé tartozik. Ennek köszönhetően magas a telítőértéke, ami azt jelenti, hogy hosszantartó jóllakottságérzetet biztosít, így kevésbé leszünk hajlamosak az étkezések közötti nassolásra. A vízben nem oldható élelmi rostok jellemző tulajdonsága, hogy jó hatással vannak a bélrendszer egészséges működésére, és segíthetnek székrekedés megelőzésében és kezelésében. A magas rosttartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztásakor figyelni kell a megfelelő, bőséges folyadékbevitelre is, hiszen az élelmi rostok így tudják leginkább kifejteni pozitív hatásaikat.

Egy kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy napi 2-3 szem kiwi elfogyasztása akár 15 %-kal csökkentheti a vér trigliceridszintjét – ez pedig arra utal, hogy a gyümölcs fogyasztása preventív tényező lehet a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben.

Ha kiwit vásárolunk, keressük a feszes héjú, kövér és kellemes illatú példányokat. A legtöbben hámozott formában fogyasztják, de alaposan megmosva és ledörzsölve a kiwi héjával együtt is fogyasztható. A legegyszerűbb megoldás, ha az érett gyümölcsöt kettévágjuk, és kanállal fogyasztjuk el a belsejét, egyenesen a héjából.

Forrás: http://greatist.com
Címkék: