Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Káposztafélék

szerző:  dátum: 2015-07-31
Szuperételek A-tól Z-ig - Káposztafélék
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A káposztafélék nem feltétlenül tartoznak a legnépszerűbb zöldségek közé, de érdemes megbarátkozni vele, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Tanulmányok pedig azt is kimutatták, hogy hatásos lehet a daganatos betegségek, a magas koleszterinszint, és a gyomorfekély kezelésében.

A káposztafélék családjába tartozik többek között a fejes káposzta, a kelbimbó, a kelkáposzta és a lilakáposzta, a brokkoli, a karfiol és a kínai kel is. Biztosan sokan hallottatok már a káposztaleves-kúráról, ami egy időben rendkívül népszerű fogyókúrás módszer volt, talán ennek is köszönhető szegény káposzta rossz híre...

Vessünk is egy pillantást a káposztafélékben található értékes anyagokra!

1. Élelmi rostok: a káposztafélék családjába tartozó zöldségek átlagos rosttartalma 2-5 g / 100 g. Az élelmi rostok fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer normális működésének fenntartásában, emellett pedig magas a telítőértékük, így hosszan tartó jóllakottság-érzést adnak.

2. Antioxidánsok: a lilakáposzta kiemelkedő forrása az antociánoknak. Ezek a színanyagok erős antioxidáns hatással bírnak, többek között ezért is javasolják az élénk színű zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztását az egészség megőrzése érdekében, melyek rendszeres fogyasztásával a kutatások szerint enyhíthetők a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, és fejleszthető az agyműködés is.

3. Glükozinolátok: a fejes káposztában található kéntartalmú vegyületek, az úgynevezett glükozinolátok segíthetnek a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében: a szervezetben ugyanis izotiocianátokká alakulnak, melyekről a vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy gátolják a daganatos sejtek növekedését.

A káposztafélék többségét nyersen is fogyaszthatjuk, és lehetőség szerint törekedjünk is erre, hiszen ebben a formájukban őrzik meg leginkább a bennük található értékes tápanyagokat – a glükozinolátok például lebomlanak a túlságosan hosszan tartó hőkezelés hatására.

A káposztafélék jellemzően olcsó, egész évben könnyen beszerezhető és jól tárolható alapanyagok, így bátran variálhatjuk őket, és sokféle elkészítési módot kipróbálhatunk. Kedvező élettani hatásaitól függetlenül azért fogyasszuk őket mértékkel, mert a káposztafélékben található goitrogén anyagok golyvát idézhetnek elő: ez a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti, ami leginkább hormonális zavarok vagy jódhiány következtében alakul ki, a goitrogén anyagok pedig éppen a jód felszívódását gátolják a szervezetben (ez a hatás hőkezeléssel valamennyire semlegesíthető).

Forrás: http://greatist.com