Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Gyömbér

szerző:  dátum: 2015-07-31
Szuperételek A-tól Z-ig - Gyömbér
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A közönséges gyömbér (Zinginer officinale) földalatti gyökérrészét évezredek óta használják fűszerként, illetve gyógynövényként, ugyanis nemcsak jellegzetes, csípős ízéről, de a gyomorpanaszok enyhítésétől kezdve a gyulladáscsökkentő hatásáig számos pozitív egészségügyi hatásáról ismert. A gyömbért használták többek között a hasmenés, hányinger, a felsőlégúti fertőzések, a hajhullás és az égési sérülések kezelésére is.

Egy közelmúltban végzett kutatásból kiderült, hogy az egyszeri 1 g dózisban adagolt gyömbér enyhíti a legkülönbözőbb okok – ilyen lehet például a hosszú utazás, a várandósság vagy a kemoterápiás kezelések is – miatt kialakuló hányinger intenzitását, és segíthet a hányás megelőzésében. Az ilyen típusú problémák kezelésében a gyömbér hatását fokozta, ha olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel párosították, mint például a csirke.

A gyömbérben olyan enzimek is megtalálhatók, melyek kulcsszerepet töltenek be a gyulladásos folyamatok leküzdésében. A gyömbér napi rendszerességű fogyasztása így segíthet az ízületi gyulladások, az izomláz, illetve az arthritis kialakulásának megelőzésében is. Még mindig nem jutottunk a végére a gyömbér dicsőítésének: a benne található antioxidánsok a tudományos vizsgálatok szerint lassíthatják a rosszindulatú daganatos sejtek növekedését.

A kutatások során a gyömbérrel friss és szárított formájában is kísérleteztek, de eddig nincs elég információ azzal kapcsolatban, hogy a gyömbér formája milyen mértékben befolyásolja annak egészségre gyakorolt hatását.

A gyömbér az ázsiai ételek nélkülözhetetlen ízesítője, gyakran használják együtt más jellegzetes fűszerekkel, mint a fahéj, a kurkuma, a koriander, a római kömény, a chili és a fekete bors. Fűszerként nagyon jól használható szinte bármilyen hal- vagy húsétel ízesítésére (kifejezetten jól megy a csirkéhez, bárányhoz, lazachoz, makrélához). Ízéhez jól passzol a sütőtök, a sárgarépa, a narancs és a méz is, érdemes vele kísérletezgetni akár édességek készítésénél is.

Forrás: http://greatist.com