Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Görögdinnye

szerző:  dátum: 2015-07-23
Szuperételek A-tól Z-ig - Görögdinnye
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A jól behűtött görögdinnye igazi frissítő, könnyű, klasszikus nyári kedvenc – ideális alternatívája lehet a magas energiatartalmú és kevésbé telítő fagylaltoknak, jégkrémeknek.

A görögdinnye rendkívül magas víztartalmának köszönhetően az alacsony szénhidrát- és energiatartalmú gyümölcsök közé tartozik (100 grammjában mindössze 29 kalória és 6,5 g szénhidrát található). A görögdinnye jó forrása a B1-, B2- és C-vitaminoknak, illetve a citrullin nevű aminosavnak, melyet a szervezet egy esszenciális aminosav, az arginin termeléséhez használ fel. Az argininnek szerepe lehet a vérnyomás normalizálásában, amivel segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, ezen kívül pedig a szövetek regenerálódásához is kulcsfontosságú.

A görögdinnyében található színanyag, a likopin egy olyan karotinoid, amely bizonyítottan óvja a bőrt az UV-sugárzással szemben, illetve preventív faktor a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kialakulásával szemben is.

A dinnyeszezon július elejétől szeptember elejéig tart – ekkor foghatjuk ki a legízletesebb példányokat (keressük a helyi termelőket). A görögdinnyéhez meglepő módon nagyon jól illik a feta, a friss menta és bazsalikom, érdemes salátaként is kipróbálni.

Forrás: http://greatist.com