Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Goji bogyó

szerző:  dátum: 2015-07-22
Szuperételek A-tól Z-ig - Goji bogyó
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A goji bogyó a kevésbé ismert és elterjedt alapanyagok közé tartozik, de érdemes megbarátkozni vele – nemcsak kellemes íze, de a nem elhanyagolható beltartalmi értékei miatt is. A goji bogyót vagy más néven farkasbogyót szárított formában használjuk fel. Az ázsiai kultúrákban a goji bogyót évszázadok óta a hosszú élet kulcsaként tartják számon, nem is alaptalanul: a goji bogyó antioxidánsai ugyanis segítenek az öregedési folyamatok lassításában.

100 g goji bogyó mintegy 12 g fehérjét tartalmaz (így kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak), ami a többi szárított gyümölccsel összehasonlítva kiemelkedő mennyiség. Vitamintartalma is jelentős – egyetlen evőkanál goji bogyó elfogyasztásával a napi ajánlott A-vitaminbevitel 36 %-át fedezzük.

Az egyik legújabb kutatásban a vizsgálatban résztvevők két héten keresztül rendszeresen ittak goji bogyóból készült gyümölcslevet. Az eredmények szerint a vizsgált személyeknél jelentősen javult a teljesítőképesség, az alvás minősége, a koncentrálóképesség, az emésztőrendszer működése és a szellemi teljesítmény is; emellett ráadásul a stressz és a fáradságérzet is csökkent. Egy másik kutatás arra utal, hogy a goji bogyó fogyasztása segíthet a bőr UV-sugarak elleni védelmében, illetve a napégette bőr gyulladásos reakcióját is mérsékelheti. Ezeken túl a goji bogyó poliszacharidjainak szerepe lehet bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek (mint a prosztata- és a vastagbélrák) eredményes kezelésében.

A goji bogyóban található egy melatonin nevű anyag, amelyről kimutatták, hogy segít a testsúly kontrollálásában, csökkenti a triglicerid- és az LDL-koleszterinszintet (a „rossz” koleszterin), viszont emeli a HDL-koleszterin szintjét (a „jó” koleszterin).

A goji bogyó változatosan felhasználható alapanyag: keverhetjük müzlibe vagy zabkásába, ízesíthetjük vele a muffin tésztát, de kipróbálhatjuk akár levesbetétként is. Ízéhez jól illik az alma, a narancs, a sárgarépa, a sütőtök, a gyömbér, az édesburgonya és a különböző olajos magvak is.

Forrás: http://greatist.com