Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Fokhagyma

szerző:  dátum: 2015-07-15
Szuperételek A-tól Z-ig - Fokhagyma
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A fokhagymát évszázadok óta kettős céllal használják – egyrészt élelmiszerként, másrészt gyógyászati alapanyagként tölt be fontos szerepet. A fokhagymát napjainkban is gyakran alkalmazzák a magas vérnyomás és koleszterinszint, a szívbetegségek, és bizonyos daganatos betegségek kezelésére. Vessünk egy pillantást a fokhagymára a számok tükrében: három gerezdje mindössze 13 kalóriát tartalmaz, mellette pedig bőséges forrása a C- és B6-vitaminoknak és a mangánnak. A fokhagymakivonat ráadásul bizonyítottan hatékony ellenszere a prosztata megbetegedéseinek.

A fokhagyma ezenkívül remek antioxidáns-forrás is, ami a szabad gyökök káros hatásainak kivédésében segít. Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztásával esetlegesen megelőzhető a gyomorrák – ennek igazolásához azonban további vizsgálatokra van szükség. A fokhagyma prebiotikus hatásával az emésztőrendszer normális működését is támogatja (a legjobb hatás érdekében érdemes probiotikus élelmiszerekkel, például joghurttal együtt fogyasztani).

A fokhagyma rendkívül változatosan felhasználható ízesítő, én szinte minden sós ételbe teszek belőle (bár az egyik legmegosztóbb alapanyag). Ételkészítéskor figyeljünk rá, hogy véletlenül se kapjon oda, mert nagyon erős égett, keserű ízével az egész ételt elronthatja. A fokhagyma ízéhez remekül passzolnak a tenger gyümölcsei, a kakukkfű, a citrom, a fehérbor, a tejszín és a cékla – érdemes bátran kísérletezni vele. Én leggyakrabban tepsis zöldségek készítésekor használom: az egész, hámozott gerezdeket egyszerűen a zöldségek mellé szórom, és együtt sütöm puhára őket.

Forrás: http://greatist.com