Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Eper

szerző:  dátum: 2015-07-15
Szuperételek A-tól Z-ig - Eper
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az eper szemet gyönyörködtető, ízekben és tápanyagokban gazdag, változatosan felhasználható gyümölcs. Az epret nemcsak alacsony energiatartalma (100 g friss gyümölcsben mindössze 35 kcal), hanem magas C-vitamin, mangán- és rosttartalma miatt is érdemes gyakrabban beilleszteni az étrendünkbe.

Az eperben található C-vitamin támogatja immunrendszerünket, segít a szövetek regenerálódásában, és a szabad gyökök káros hatásával szemben is felveszi a harcot. Néhány kutatás arra utal, hogy a C-vitamin a látás és a bőr épségének védelmében is szerepet játszik.

Egy, a közelmúltban készített tanulmány szerint az eperben van egy olyan különleges antioxidáns, ami segíthet a koleszterinszint szabályozásában. A vizsgálatban részt vevő alanyok eperben gazdag étrendjének hatására erőteljesebb csökkenés mutatkozott az LDL-koleszterin szintjében, mint a zabkorpában gazdag táplálkozást követő csoport tagjainál.

Már 250 g eper elfogyasztásával is sokat teszünk az egészségünkért, ez a mennyiség ugyanis fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt, illetve a napi ajánlott mangánbevitel harmadát.

Az eper hisztamintartalma miatt allergizálhat – fogyasztását ezért 16-18 hónapos kor előtt nem ajánlják (az érzékenység sokféleképpen mutatkozhat, leggyakoribb tünetei a száj viszketése, duzzanata, a szem könnyezése és viszketése, az orrfolyás, de akár asztmás jellegű tünetek is jelentkezhetnek).

Az eper szezonja májustól júniusig tart, de jól bírja a fagyasztást, ezért érdemes betárazni belőle az év többi részére is.

Forrás: http://greatist.com
Címkék: