Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Citrom

szerző:  dátum: 2015-07-07
Szuperételek A-tól Z-ig - Citrom
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A friss citrommal egész évben nyári, napsütéses hangulatúvá varázsolhatjuk az ételeket. A citrom a kínai császárok nagy kedvence volt – és ki vagyok én, hogy vitába szálljak a királyi vérrel?

A citrom tele van ízekkel, de (szerencsére) energiában szegény: egy egész citrom leve mintegy 12 kcal energiát ad, emellett ráadásul napi C-vitamin szükségletünk harmadát is biztosítja (meglepő módon nem a levében, hanem a héjában van belőle a legtöbb). A C-vitamin számos kedvező hatását ismerjük: többek között szerepet játszik a kollagén képzésében, ami az erek, az inak, az ínszalagok és a csontok felépítésében kulcsfontosságú. Immunrendszerünk támogatásával a C-vitamin hozzájárul a különböző fertőzéses eredetű betegségek megelőzéséhez.

A citrom a C-vitamin mellett más antioxidáns hatású anyagokat is tartalmaz – ezek a flavonoidok, melyek fogyasztása preventív tényező lehet a szív- és érrendszeri problémákkal, a daganatos betegségekkel (mint a hasnyálmirigy- és a gyomorrák) és a gyulladásos folyamatokkal szemben. A legújabb kutatások arra mutatnak, hogy a citrom rendszeres fogyasztása segíthet a stroke megelőzésében.

A citrom értékes tápanyagtartalmát még jobban kihasználhatjuk, ha vasban gazdag alapanyagokkal párosítjuk – ilyenek például a sertés-, és marhahús, a vadhúsok, a spenót, a sóska és a mángold – a C-vitamin ugyanis segíti a vas felszívódását és ezzel hasznosulását a szervezetben. A citrom a halételek tökéletes kiegészítője, de remekül passzol a csirkéhez, cukkinihez, spárgához, mentához, római köményhez és a chilihez is. Érdemes kipróbálni sütve is: csak tegyük a tepsis zöldségek mellé (a magjait távolítsuk el, és vágjuk negyedekbe), vagy félbevágva tegyük a serpenyőben sülő csirkemell mellé, így szépen karamellizálódik, és különleges ízt kap.

Forrás: http://greatist.com
Címkék: