Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Bab

szerző:  dátum: 2015-06-27
Szuperételek A-tól Z-ig - Bab
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

A bab ezerféle színben, méretben és formában a tányérunkra kerülhet (fekete-, fehér- és vörösbab, lóbab, tarkabab, szójabab). A babfélék jelentős növényi fehérjeforrásnak számítanak, emellett koleszterinmentesek és számos más jótékony hatásuk is ismert.

A babfélék tele vannak élelmi rosttal, folsavval és magnéziummal, a kutatások pedig azt mutatják, hogy ezek a hüvelyesek ténylegesen segítenek a koleszterinszint csökkentésében és bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében. Vastartalmuk is kiemelkedő, bár a különböző fajták eltérő mennyiségben tartalmazzák – a legtöbb a fehérbabban található.

Már említettem a babfélék magas fehérjetartalmát; ezek növényi eredetük miatt nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, de ez kiegyensúlyozható, ha más gabonafélékkel, hüvelyesekkel vagy olajos magvakkal kombinálva készítünk belőle ételeket.

Viszonylag magas energiatartalmukat kompenzálja alacsony zsír- és magas rosttartalmuk, de azért ne essünk túlzásba a fogyasztásukkal. A konzerv termékekkel legyünk óvatosak: nemcsak túl sok sót, hanem akár hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak (főleg a paradicsomos szószban eltett változatok).

A babfélék puffasztó hatását a bennük található raffinóz, és a vízben nem oldódó élelmi rostok okozzák. Ezekkel az anyagokkal szervezetünk nem tud megbirkózni, ezért a vastagbél baktériumflórája révén fermentálódnak, ami jelentős gázképződéssel járó folyamat. A szárazbab vízbeáztatásával valamelyest csökkenthető a kellemetlen mellékhatás.

Végül, de nem utolsó sorban a bab igazi pénztárcakímélő alapanyag, így a szűkösebb időkben is jó megoldást jelenthet. A babféléket változatosan felhasználhatjuk – készülhet belőlük tartalmas, húsos leves vagy ragu, friss zöldségekkel párosítva könnyű saláta, de akár a jól ismert chili con carne is.

Forrás: http://greatist.com/
Címkék: