Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Áfonya

szerző:  dátum: 2015-06-24
Szuperételek A-tól Z-ig - Áfonya
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az áfonya rendkívül népszerű gyümölcs annak ellenére, hogy frissen általában nehezen beszerezhető (ha pedig mégis rábukkannánk, általában elég borsos áron juthatunk hozzá). Érdemes körülnézni a hipermarketek gyorsfagyasztott termékei között is, az áfonya ugyanis a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan mirelit formában is nagyon jól használható alapanyag. Sokan hallhattatok már magas antioxidáns-tartalmáról, amivel segít elejét venni bizonyos betegségek kialakulásának, és hozzájárul a normális agyfunkciók fenntartásához.

100 g friss áfonya energiatartalma 57 kcal, emellett 14 g szénhidrátot, 1 g fehérjét és 2 g élelmi rostot tartalmaz. C-vitamin tartalma is jelentős, ennek megőrzése érdekében a legjobb nyersen fogyasztani az érett gyümölcsöt. Számos kutatás utal az áfonya szervezetünkre gyakorolt tartós pozitív hatására. Egy vizsgálat során megállapították, hogy hetente mintegy 150 g áfonya elfogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást és felpörgetheti az anyagcsere-folyamatokat is. Ezt a hatást a gyümölcs magas antocianin-tartalma eredményezi, ami egy antioxidáns hatású vegyület. Más kutatásokból kiderül, hogy az áfonya csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, így preventív tényező lehet a koszorúér-problémák kialakulásával szemben.

A Cincinnati Egyetem pszichiátriai szakértői megfigyelték, hogy a vadáfonya levét rendszeresen fogyasztó idősebb vizsgálati alanyok memóriája és tanulási funkciói is javultak, miközben javulás mutatkozott a vércukorprofil és a depressziós tünetek területén is. Ezeket az eredményeket látva újabb kutatások kezdődtek annak felderítése érdekében, hogy az áfonyában található hatóanyagoknak milyen szerepe lehet az Alzheimer- és a Parkinson-kór lefolyásában.

Az áfonya szezonja június elejétől augusztus végéig tart. A friss áfonyát keverhetjük joghurtba, díszíthetjük vele a gyümölcstorta tetejét, de lekvárt is főzhetünk belőle. Én leggyakrabban mirelit formában használom, a kedvenc sajttortám alapanyagaként. :)

Forrás: http://greatist.com/