Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Avokádó

szerző:  dátum: 2015-06-23
Szuperételek A-tól Z-ig - Avokádó
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látja el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az avokádó sokszor ékesíti a különböző szépségipari termékek csomagolását, de ez ne tévesszen meg bennünket – az avokádó beltartalmi értékei is legalább olyan fontosak, mint a szépségápolásban szerzett érdemei.

Az avokádónak számos kedvező élettani hatását ismerik – a koleszterinszint szabályozásától kezdve az arthritis enyhítésén át a kemoterápia mellékhatásainak lehetséges csökkentéséig. Egyszeresen telítetlen zsírsavai kedvezően befolyásolják a koleszterinháztartást, csökkentve ezzel a szívbetegségek megjelenésének kockázatát. Ezek a fajta zsírsavak a különböző idegrendszeri funkciók fejlesztésében is segítenek. E-vitaminja biztosítja a megfelelő antioxidáns-ellátottságot, ezáltal gondoskodik a szövetek szabadgyökök elleni védelméről. Az E-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a vörösvértestek képzésében – ezzel közvetve az oxigénháztartást és a méregtelenítő folyamatokat is támogatja. Az avokádóban található B6-vitaminnak fontos szerepe van a glikogénraktárak feltöltésében és a bőr épségének fenntartásában. Az avokádó elősegíti a karotinoidok hasznosulását a táplálékból, ezzel csökkentheti a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a látószervi problémák kialakulásának kockázatát.

Az avokádóhoz nehéz teljesen érett formában hozzájutni, ezért vásárlás után érdemes néhány napig szobahőmérsékleten érlelni egy banán társaságában. A kellően megpuhult avokádót félbevágjuk, és miután eltávolítottuk a magját, egyszerűen csak kikanalazzuk a húst a héjából. Én leggyakrabban zöldcitrommal, pirított római köménnyel, friss chilivel a apróra vágott korianderrel ízesítem, és pirítóst készítek mellé.

Viszonylag magas energiatartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani (ez naponta legfeljebb fél avokádót jelent), a benne található telítetlen zsírsavak jótékony hatása miatt viszont mindenképpen jó, ha beillesztjük az étrendünkbe.

Forrás: http://greatist.com/