Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Ananász

szerző:  dátum: 2015-06-19
Szuperételek A-tól Z-ig - Ananász
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látják el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az ananász igazi szuperélelmiszer – ez az egzotikus gyümölcs többek között immunrendszerünk erősítéséért felel, ráadásul ezerféle egészséges ételt készíthetünk belőle.

Angol nevét (pineapple) azért kapta, mert hasonlít egy fenyőtobozra (pinecone). A legtöbb európai elnevezése az annas szóra vezethető vissza, ami annyit jelent: „kitűnő gyümölcs”. Az ananász Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ahol gyulladáscsökkentő hatását is ismerik. A gyümölcs levében található bromelain nevű enzimet ősidők óta használják a gyógyászatban gyulladásos tünetek, szénanátha és véralvadási zavarok kezelésére. Egyes kutatások szerint a bromelain a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében is fontos szerepet játszhat.

Az ananász magas rosttartalma az emésztőrendszer egészséges működését segíti. 100 grammja 12 g szénhidrátot és 53 kalóriát tartalmaz, ezért cukkereknek érdemes vele vigyázni, hiszen nagyon könnyű túlenni magunkat a friss gyümölccsel (az ideális egyszeri adag nagyjából 200 g).

Vásárláskor olyan példányt keressünk, amelyik kellemes ananász illatú, a felső levelek pedig könnyen eltávolíthatók. A tisztítása elég körülményes folyamat, de megéri a küzdelmet. Az ananászt fektessük egy méretes vágódeszkára, éles késsel vágjuk le a két végét, majd felállítva kezdjük el körbevágni, hogy az oldalán is megszabadítsuk a héjától. Az oldalán maradt kis barna részeket kiskéssel távolíthatjuk el. Ezután hosszában vágjuk négybe és távolítjuk el a legbelső, keményebb részt is.

Forrás: http://greatist.com