Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Szuperételek A-tól Z-ig - Alma

szerző:  dátum: 2015-06-17
Szuperételek A-tól Z-ig - Alma
Az egészséges táplálkozás a megfelelő alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a különböző élelmiszerek mennyi hasznos, építő tápanyaggal látja el szervezetünket. Igyekezzünk beépíteni ezeket az alapanyagokat a hétköznapi fogásokba is, és keressük mindig a friss, minőségi, szezonális termékeket!

Az alma népszerűsége évtizedek óta töretlen, ami nem is csoda, hiszen egy rendkívül sokoldalúan felhasználható, könnyen hozzáférhető, ízvilágában is változatos gyümölcsről van szó. Az alma az egészséges életmód szerves része, hiszen relatíve alacsony energiatartalmához magas antioxidáns- és rosttartalom párosul.

Egy közepes méretű alma mintegy 100 kalóriát, 21 g szénhidrátot, 1 g fehérjét, 0 g zsírt, és 11 g élelmi rostot tartalmaz. A rendszeres almafogyasztás védőfaktor lehet a szív- és érrendszeri problémák, a különböző daganatos megbetegedések, illetve a cukorbetegség és az asztma kialakulásával szemben.

Az alma kiváló forrása a C-vitaminnak, de nem csak ezért szeretjük: rengeteg más antioxidáns hatású anyagot is tartalmaz. Az antioxidánsok a növényekben megtalálható biológiailag aktív vegyületek –ezeknek az anyagoknak köszönhető a legtöbb gyümölcs élénk színe –, melyek a szabad gyökök káros hatása ellen dolgoznak. A szabad gyökök szerepet játszhatnak a daganatos betegségek, az érrendszeri problémák, a gyulladásos folyamatok, a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásában is.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a világos húsú gyümölcsök – mint az alma vagy a körte – rendszeres fogyasztása segíthet a stroke megelőzésében. Az alma kiemelkedő rostforrás is, amivel az emésztőrendszer normális működését támogatja. A vízben oldható rostok enyhítik a gyulladásos folyamatokat, és az immunrendszert is erősítik.

Az almaszezon kora ősztől dübörög igazán, de a gyümölcs egész évben hozzáférhető. A világon összesen 7500 különböző almafajta létezik, melyek különböznek az ideális fogyasztási mód és eltérő mértékben a tápanyagtartalom szerint is.

Forrás: http://greatist.com/
Címkék: