Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

11 élelmiszer, ami rombolja a környezetünket

szerző:  dátum: 2015-05-15
11 élelmiszer, ami rombolja a környezetünket

A www.brit.co egy áprilisi cikkében gyűjtötte össze azokat az élelmiszereket, amelyek a legkárosabb hatással vannak bolygónkra. Manapság sokan törekszünk a környezettudatos életmódra, sokszor mégis bele sem gondolunk, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásával mennyi kárt okozhatunk környezetünkben. A meglepő pedig éppen az, hogy az egészségesnek tartott ételek között is sok olyat találunk, melyek igencsak nagy ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

Lássuk akkor, hogy melyek is ezek az alapanyagok!

Banán

Emlékszik valaki, hogy mikor vásárolt utoljára helyben termesztett banánt? Ugye ti sem? Ez a fogalom ugyanis – mondanom sem kell – nálunk nem létezik. A világ legnagyobb banántermesztő vállalatainak Ecuadorban, Costa Ricában, Kolumbiában, Guatemalában és Hondourasban vannak a termőhelyei. Ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy a banánnak el kell jutnia a tengerentúli országokba is, ami repülővel való szállítás esetén nagyon magas szén-dioxid szennyezéssel jár. Ráadásul a termés egy részén még műanyag fóliás csomagolás is van, ugyanis jelenleg a legtöbb áruháznak ez az egyetlen módszere arra, hogy megkülönböztesse egymástól a méltányos kereskedelemből származó, vagy éppen bio terméket.

Marhahús

Mi köze van a kedvenc steakünknek a környezetszennyezéshez? Leginkább az, hogy a szarvasmarhák nagyban hozzájárulnak az üvegházhatást előidéző gázok képződéséhez. Egy szarvasmarha 70-120 kg metánt bocsát ki egy év alatt. A metán egy üvegházhatást előidéző gáz, aminek a szén-dioxidhoz képest 23-szor erősebb negatív hatása van az éghajlatra. Szakértők szerint azzal, ha kevesebb vörös húst eszünk, sokkal többet tehetünk a környezetünkért, mint ha nem használnánk többet az autónkat. Húshagyó hétfők, valaki?

Cukor

A cukorgyárak által kibocsátott szennyvíz és szilárd hulladék is súlyos kárt okoz környezetünknek. A felhasználatlan növényi anyag és iszap sokszor belemosódik az élővízbe, és ott bomlik le. A folyamat közben az összes oxigén elhasználódik, ami a halállomány tömeges pusztulását okozza. Ugye, hogy a cukorral csak a baj van...?

Mandula

A mandula értékes tápanyagainak köszönhetően az egészséges táplálkozás szerves részét képezi. Termelése azonban rendkívül kedvezőtlen hatással van a Kaliforniában dúló szárazságra. Kalifornia felel a világ mandula-ellátásának 80%-áért. Mi a rossz hír? Az, hogy egyetlen szem mandula termeléséhez 4 liter vízre van szükség.

Lazac

Sajnos rossz hírem van a sushi rajongóinak... A közelmúltban a vadon élő lazacot a túlhalászás veszélye fenyegette. Ezt enyhítendő, nagyobb hangsúlyt kapott a lazac ipari tenyésztése. Ez a technológia ugyanakkor nem kevésbé káros a környezetre: a ketreceket ugyanis egyenesen az óceánba helyezik, így az összes hulladék, vegyszer és parazita közvetlenül szennyezi a környező vizek élővilágát.

Kávé

Hagyományosan a kávét árnyékos helyeken termesztették, ami élőhelyet adott az állatoknak és a rovaroknak. Az árnyék a termőföld eróziójának megelőzésében is segít, és szükségtelenné teszi a plusz műtrágya használatát. A folyamatosan növekvő kereslet miatt azonban ma már hatalmas, napsütötte termőhelyeket ültetnek be. Ez lehetővé teszi a gyorsabb növekedést, azonban az erdőirtást és a műtrágyázást is szükségessé teszi.

Pálmaolaj

Az Egyesült Államokban gyártott csomagolt élelmiszeripari termékek 50%-ában található pálmaolaj. Ez az alapanyag az egyik legfőbb oka az esőerdők pusztulásának. A növekvő felhasználás miatt az ültetvények a világ legváltozatosabb ökoszisztémáit tették tönkre, és súlyosan veszélyeztetik a szumátrai és a borneói orángutánt is.

Avokádó

Az avokádó a mandulához hasonlóan rendkívül nagy vízigényű növény – és szintén Kalifornia az egyik legnagyobb termelője. Importja pedig, ahogy a banán esetében olvashattuk, a szállítás következtében károsítja a környezetet.

Fehér kenyér

A fehér kenyeret finomított búzaliszt felhasználásával készítik. Ennek előállítása során azonban nem csak az értékes tápanyagok vesznek el, hanem a gyártáshoz szükséges energiafelhasználás is megnő – még egy indok a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására a hagyományos fehér kenyér helyett.

Szójabab

A szójabab termesztése az erdőirtások miatt olyan sérülékeny ökoszisztémák károsodását eredményezi, mint a szavannák vagy az esőerdők. A jaguár és az óriás hangyász is ennek következtében került veszélyeztetett állatfajok közé.

Rizs

A rizstermesztés emészti fel a világ édesvíz-felhasználásának egyharmadát. Egy új fejlesztés bevezetésének köszönhetően kevesebb víz felhasználása mellett 50%-kal tudták növelni a termés mennyiségét, de még ennek ellenére is érdemes a különböző alternatív gabonaféléket választanunk, például a quinoa-t.