Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Mindent a spárgáról

szerző:  dátum: 2015-05-05
Mindent a spárgáról

A spárga legkorábbi ábrázolása egy időszámításunk előtt 3000 környékéről származó egyiptomi frízen történt. A római M. Porcius Cato A földművelésről című művében a spárga ültetésével kapcsolatos instrukciókat is olvashatunk (a rómaiak voltak az elsők, akik le is fagyasztották). Nofertiti ókori egyiptomi királyné, Ehnaton fáraó felesége az istenek eledelének tartotta a spárgát. XIV. Lajos francia király a zöldségek királyának nevezte, és ő volt az első, aki üvegházakat építtetett a spárgatermesztéshez, hogy egész évben élvezhesse a termést.

A spárga gazdag folsavban, ami különösen fontos szerepet tölt be várandós nőknél, mert segít a terhesség korai szakaszában kialakuló velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében. A Tufts University tanulmánya szerint a folsavban és B12-vitaminban gazdag élelmiszerek együttes fogyasztása késleltetheti az időskori demencia kialakulását. A spárgában található ásványi anyagok és aminosavak nemcsak a máj toxinok elleni védelmét, hanem az alkohol szervezetünkre gyakorolt káros hatásainak csökkentését is segítik. Valószínűsítik, hogy a növény fogyasztása segíti az alkoholt bontó enzimek működését, így enyhíti a másnaposság kellemetlen tüneteit. Régebbi vizsgálatok eredményeiből arra következtetnek, hogy a spárga antioxidánsai segíthetnek az öregedési folyamatok lassításában. Magas kalciumtartalma révén jó kiegészítője lehet a laktózérzékenyek étrendjének. Aszparagin nevű aminosava diuretikus, azaz vízhajtó hatású, ami enyhítheti az ödémás tüneteket, illetve a magas vérnyomással és érrendszeri betegségekkel járó problémákat. B2-vitamint is tartalmaz, amiről kimutatták, hogy csökkenti a migrénes fejfájások gyakoriságát és időtartamát is.

Sokan tapasztalhatták, hogy spárga fogyasztása után a vizelet szaga megváltozik. A jelenséget a spárgában található metil-merkaptán nevű anyag okozza. Kutatások azt mutatták, hogy az emberek 75%-a egy specifikus gén hiányában nem érzi a kellemetlen változást.

A világ vezető spárga-exportőre Peru, ezt követi Mexikó és az Egyesült Államok. Az ültetés és a betakarítás között átlagosan 3 év telik el. A megfelelően gondozott spárgaágyások 15-20 évig is termőek maradnak, így az első betakarítást követően már nem kell olyan sokat várni az új termésre. A németországi Schrobenhausen városa még múzeummal is büszkélkedhet (Europäisches Spargelmuseum), melyet kifejezetten a spárgának szenteltek.

Végül, de nem utolsó sorban a spárga az egyik legnépszerűbb afrodiziákumnak számító élelmiszer. A 17. században egy angol botanikus így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „felzendíti a vágyat". Ez valójában a spárga E-vitamin tartalmának köszönhető, ami serkenti a nemi hormonok termelődését a szervezetben.

Forrás: http://www.allasparagus.com/asparagus-facts/