Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Táplálkozási tippek a rendszeresen sportolóknak - Harmadik rész

szerző:  dátum: 2015-04-16
Táplálkozási tippek a rendszeresen sportolóknak - Harmadik rész
A BBC Good Food készített egy általános összefoglalót arról, hogy a különböző edzésnapokon milyen típusú ételeket érdemes fogyasztani, hogy a legideálisabban támogassuk az edzést étkezéseinkkel. Ez az útmutató egészséges felnőttek számára íródott, az aktív cukkerek mindenképpen igazítsák hozzá a tanácsokat gyógyszeres vagy inzulinos kezelésükhöz.

Intenzív edzésnapokon (kettő, vagy annál több 60 perces edzés, vagy hosszú időtartamú állóképességi edzés)

Ezeken a napokon nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra és a szénhidrátbevitelre.
Mind a három főétkezésünk legyen szénhidrátbázisú (részesítsük előnyben a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket), és a kisétkezésekkel is rásegíthetünk a megfelelő bevitelre. Edzések előtt gyorsan felszívódó szénhidrátokkal tölthetjük fel szervezetünket kellő energiával.
Csökkentsük a zsírbevitelt, de emellett tartsuk magunkat a megfelelő fehérjefogyasztáshoz (minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét). Utóvacsorára fogyasszunk valamilyen fehérjében gazdag élelmiszert, ami azért fontos, mert az izomszövetek épülését és regenerálódását is segíti.
Kompenzáljuk bőséges folyadékbevitellel az izzadással elveszített mennyiséget – amennyiben az edzés megkívánja, izotóniás italokkal pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat.
A kemény edzésnapokat megelőzően kerüljük az olyan ételeket, amelyek megterhelhetik a szervezetünket. Ilyenek lehetnek például a túlságosan zsíros, fűszeres vagy puffasztó ételek.

Ételötletek:
- fahéjas hajdinapalacsinták cseresznyeöntettel, áfonyás-banános muffin
- csirkés-brokkolis rakott penne, csirkecurry édesburgonyával, paella
- falafel friss salátával és fetával

forrás: www.bbcgoodfood.com
Címkék: