Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Táplálkozási tippek a rendszeresen sportolóknak - Második rész

szerző:  dátum: 2015-04-16
Táplálkozási tippek a rendszeresen sportolóknak - Második rész
A BBC Good Food készített egy általános összefoglalót arról, hogy a különböző edzésnapokon milyen típusú ételeket érdemes fogyasztani, hogy a legideálisabban támogassuk az edzést étkezéseinkkel. Ez az útmutató egészséges felnőttek számára íródott, az aktív cukkerek mindenképpen igazítsák hozzá a tanácsokat gyógyszeres vagy inzulinos kezelésükhöz.

Általános edzésnapokon (legalább 60 perc normál intenzitású mozgás)

A makrotápanyag-bevitel mérsékelt emelése segít az energiaegyensúly fenntartásában, és az izmok edzés utáni regenerálódásában.
Az edzéshez szükséges energia biztosítása, illetve a glikogénraktárak feltöltése érdekében érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy napi két főétkezés – a reggeli és az ebéd – szénhidrátbázisú legyen. Az esti étkezésnél már csökkenthető a szénhidrátok étkezésen belüli aránya. A hosszantartó energiatermelés érdekében elhúzódó felszívódású szénhidrátokban gazdag ételeket, élelmiszereket válasszunk.
Mérsékelt fehérjebevitelt célozzunk meg – fontos, hogy minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjéket, hiszen esszenciális aminosavaik segítik az izomszövetek növekedését és regenerálódását.
Figyeljünk rá, hogy a vacsora tartalmazzon többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyek támogatják az izomsejtek funkcióit.
Heti három vasban gazdag étkezést is iktassunk be a menübe. A vas nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az oxigén eljusson a dolgozó izmokhoz, valamint az elhúzódó edzések során az energiatermelést is segíti.

Ételötletek:
- joghurtos-fahéjas zabkása pirított dióval és körtével, zabpehely mandulával és sárgabarackkal
- csirkemell pirított zöldségekkel, szójaszósszal és japán soba tésztával, grillezett lazac avokádós jázmin rizzsel
- tabbouleh (bulgurból készült saláta friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával)

forrás: www.bbcgoodfood.com
Címkék: