Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Gabriella

Gabriella

Dóka Gabriella

Humánkineziológus sportedző és életmód szaktanácsadó

41. életévemben járok és ebből 4 év telt el az aktív sport művelése nélkül.
Életcél? Életfeladat? Bárhogy nevezhetjük, valahogy az a dolgom, hogy közvetítsem az emberek felé a mozgást és sportos életvitelt.
4 éves koromtól a műkorcsolya tanított meg a sport szépségére, de egyben a küzdésre is. Mégsem ez a sportág repített a nemzetközi sikerek felé, hanem a 22 évesen elkezdett sport-aerobik, melyben megtanultam, hogy az igazi csapatmunka szárnyakat ad.

D+, de most mint D-vitamin

szerző:  dátum: 2015-01-05
D+, de most mint D-vitamin

Joggal gondolhatjátok, hogy mielőtt a mozgásra kerül a sor, jól bevitaminozlak titeket.

Higgyétek el, ez a vitamin tényleg fontos a téli évszakokban, a sport szempontjából is elengedhetetlen, ha szervezetünk hiányt szenved belőle.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet a szervezetben pro-vitaminból, méghozzá a bőrben napsugárzás hatására. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

A D3 vitamin gyakorlati, terápiás szempontból legfontosabb élettani hatása a csontozat egészséges állapotának fenntartása, valamint a vérplazma normális kalcium- és foszfátkoncentrációjának biztosítása.
A D3 vitamin természetes úton, napfény hatására, elegendő mennyiségben keletkezik a bőrben, de napfényhiányos időszakokban, illetve napfényszegény életvitel esetén, intenzív növekedési időszakokban, terhesség alatt, valamint egyes betegségekben szükségessé válhat a D3 vitamin mesterséges pótlása.

D vitamin serkenti a bélből a kalcium és a foszfor felszívódását. A kalcium szempontjából serkenti annak a porcokba, csontokba való beépülését. Gondoljunk ilyenkor a hideg időben űzött sportoknak kitett ízületekre, porcokra és annak lassult anyagcseréjére.

Foszfor szempontjából pedig növeli annak visszaszívódását a vesében. Foszfor pedig az izomanyagcsere fontos résztvevője, izommunka hatására a foszforigény is megnő.

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok.
Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletet.

D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.
A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.

D-vitamint túladagolni is lehet, általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek, mint gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesedhetnek.

Napi szükségletek a D vitaminból:

dvitamin