Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Gabriella

Gabriella

Dóka Gabriella

Humánkineziológus sportedző és életmód szaktanácsadó

41. életévemben járok és ebből 4 év telt el az aktív sport művelése nélkül.
Életcél? Életfeladat? Bárhogy nevezhetjük, valahogy az a dolgom, hogy közvetítsem az emberek felé a mozgást és sportos életvitelt.
4 éves koromtól a műkorcsolya tanított meg a sport szépségére, de egyben a küzdésre is. Mégsem ez a sportág repített a nemzetközi sikerek felé, hanem a 22 évesen elkezdett sport-aerobik, melyben megtanultam, hogy az igazi csapatmunka szárnyakat ad.

Vitaminok és a sport összefüggései

szerző:  dátum: 2015-01-05
Vitaminok és a sport összefüggései
Új esztendő! Új fogadalmak! Januárban hirtelen megtelnek az edzőtermek, többen látogatják a futópályákat, kiket az új célok, kiket a megnövekedett poci lefaragása motivál.

Engedjétek meg, hogy mostantól úgy tekintsek rátok, mint kezdő, haladó vagy akár élsportolóra, akik szeretnétek a szervezeteteket hiánytalanul felkészíteni most a téli időszak derekán.

És itt máris elengedhetetlen, hogy szóba hozzuk a vitaminok szerepét. Igyekszem nem szakzsargonokban írni nektek, inkább használható információkat nyújtani.

Előfordul, hogy már beindult a kis belső motor, hogy itt az újesztendő, tényleg neki kéne látni a mozgásnak, de még meg sem moccant az ember, csak tervezget. Fáradékonyságot vagy alulmotiváltságot érez. Pedig ilyenkor néha csak annyi a probléma, hogy átmenetileg az immunrendszerünk, szervezetünk hipovitaminózisban szenved.

Ez annyit tesz, hogy napi vitaminbevitelünk elmarad a napi szükséglettől. És felmerülhet ennek relatív állapota is, hiszen a sporttevékenység, annak megemelkedett anyagcsere szintjéhez többet kell bevinni, mint az átlagembernek javasolt vitamin szint.

Nézzük a vízben oldódó C-vitamin jelentőségét, mely a szervezet ellenálló képességének javítása céljából rendkívül hasznos vitamin. De érdekessége, hogy csak az ember, a majom és a tengerimalac számára bír ekkora jelentőséggel, mert a többi állatfaj képes a szintetizálására, egyébiránt az ember is 9-12 hónapos csecsemőkoráig.

Biológiai és élettani hatását szeretném kiemelni nektek. Hétköznapi és sportéletben egyaránt jelentős, hogy növeli a vázizomzat glikogén-, kálium- és kreatintartalmát, csökkenti a tejsav mennyiségét. Fokozza az adrenalin hatásosságát. Szükséges a Vas felszívódásához. Vagyis kiemelem, hogy ha van elég Vas, de kevés a C-vitamin, akkor a nem túl hatékony felszívódás szintén eredményezheti a fáradékonyságot, sápadtságot, fejfájást akár. És a C-vitamin részese a vörösvérsejt-képzés folyamatának is, oly módon, hogy aktiválja a folsavat és B12-vitamint a vörösvérsejt-képzésben.

Fel kell hívjam figyelmeteket tehát, hogy relatív hiányállapota kiválthatja bennetek a fáradtság, álmosság érzését. A tünetek közé tartozik a vérszegénység, azaz a vér hemoglobin szintjének csökkenése. Nélküle hajlamossá váltok a különböző betegségekre, fertőzésékre. Aktivitásotok csökkenhet, sporttevékenységet pedig korábban vált ki fáradtságot.

Az átlagember számára a napi szükséglet 70mg és valamivel több lázas állapotban, terhesség esetén, ill. gyermek és serdülőkorban. Sportolók számára, állóképességi sport esetén (futás, úszás, kerékpár, triatlon, Cross-fitt, TRX, stb..) 150-250mg/nap, erősportágakban 100-200mg, verseny illetve alapozó időszakban -és ide sorolom, akik most kezdenek el sportolni- 500-1000mg/nap.

Na és miből is vigyük be? Vitamintartalom szempontjából csökkenő sorrendben írok néhány fontosat 100gramm zöldség, ill. gyümölcs tatalmára vonatkoztatva:

  • Csipkebogyó – 160mg
  • Petrezselyem zöldje – 160mg
  • Zöldpaprika – 120-150mg
  • Bimbós kel – 90mg
  • Karalábé – 70mg
  • Narancs, Citrom – 40-50mg
  • Paradicsom – 25-50mg

A bevitel már csak rátok vár!!!