Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
Gabriella

Gabriella

Dóka Gabriella

Humánkineziológus sportedző és életmód szaktanácsadó

41. életévemben járok és ebből 4 év telt el az aktív sport művelése nélkül.
Életcél? Életfeladat? Bárhogy nevezhetjük, valahogy az a dolgom, hogy közvetítsem az emberek felé a mozgást és sportos életvitelt.
4 éves koromtól a műkorcsolya tanított meg a sport szépségére, de egyben a küzdésre is. Mégsem ez a sportág repített a nemzetközi sikerek felé, hanem a 22 évesen elkezdett sport-aerobik, melyben megtanultam, hogy az igazi csapatmunka szárnyakat ad.

Az egészség

szerző:  dátum: 2015-01-05
Az egészség
Bevezetőnek szeretnék elmélkedni nektek egy kicsit arról, mit is jelent a mára már kicsit közhelyes, jelentésében mégis igen fontos Egészség.

Napjainkban sokszor hallani az egészség fontosságát, szinte már nyomás nehezedik az emberre, hogy egészségesen kell élni és ez lett a létezés centrumában. A nagy hajtás közben, amit a hőn áhított egészség érdekében vívunk, csak egy valami érdekességet hagyunk figyelmen kívül, mégpedig azt, hogy tisztázzuk mi is az egészség. Sokat beszélünk, sőt vitatkozunk ezen témában, de mégis miről is vitatkozunk? Érdemes lenne meghatároznunk, hogy mit jelent az egészség? Úgy gondolom fontos tisztázni, hogy helyes képet kaphassunk róla, mit is kell tennünk egészségünk érdekében.
Nem egyszerű a dolgunk, hiszen nem adott olyan egzakt hasonlítási lehetőség, amihez, ha hozzámérjük az embert és kijelenthetjük, hogy egészséges. Létezik ilyen hasonlítási alap, de csak korlátozottan, azaz a mérhető testi funkciók terén és a lelki egészségnél nincs ilyen lehetőség. Példa erre, hogy valakinek egy számára fontos családtagja eltávozik, arra mi az egészséges következmény? Ha meg sem érinti, az nem tetszik, de ha hónapokig depresszióban van, azt sem nevezzük egészségesnek, akkor mi is itt egy egészséges reakció?
Az Egészségügyi Világszervezet a WHO meghatározta egyébként több lépcsőben a fogalmat, amely véleményük szerint a következő:
"Az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Az egészség nem csupán cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk."
A megfogalmazás nagyon jól leírja, hogy az egészség egy olyan állapot, amely segíti az életünket és ami felé haladunk, hisz nem létezik olyan, tökéletesen egészséges, ellenben tökéletesen beteg igen, ez a halál állapota. Érdemes azt is megfigyelni, hogy megjelent az "egészséges beteg" fogalma is, azaz olyan emberek, akik egészségesnek vallják magukat, de valamilyen krónikus betegségben szenvednek (a lakosság nagy része sajnos már ebbe a kategóriába tartozik).

Az egészségnek egyébként öt dimenziója van, ezek a következők:
-> biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
-> lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
-> mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
-> emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
-> szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.
Tehát kijelenthetjük, hogy egészséges azon egyén, aki ezen dimenziókban a képességeihez mérten tud teljesítményt (produkciót) nyújtani. A teljesítmény fokmérője sok esetben a környezet által meghatározott normák szerint kerül megítélésre. Ebből következik, hogy az egyén egészsége nem vizsgálható önmagában, hisz az szorosan összefügg a környezetével.
Az egyén egészségét befolyásolják tehát külső és belső tényezők, azaz az
egyén és a környezete közvetlen kölcsönhatása, vagyis a bio-pszicho-szociális hatások egyensúlyi állapota.
Piaget mondotta sokszor, hogy nem kell minden negatív lelki folyamatot az ember életében kórosnak tekinteni, hiszen a mai világban nem kell csodálkozni, ha valaki nem tudja a benne rejlő lehetőségeket kibontakoztatni...

Összegzésként tehát egészséges az az egyén, aki az öt dimenzióiban képes az adottságai és a környezeti befolyások mellett a teljesítménye maximumát nyújtani és az őt érő kihívásokra megfelelően tud válaszolni.

A cikk írásakor eszembe jutott a magyar irodalmi élet egyik legnagyszerűbb gondolkodójának megfogalmazása, azaz Hamvas Béla általi meghatározás:

"Az egészség nem streil. Az egészségnek gyümölcsillata van."
Élvezzük, használjuk és óvjuk az egészség állapotát!