Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Eszter

Eszter

Ruttner Eszter

Újdonságok, érdekességek, aktualitások

Hatékonyság fejlesztéssel foglalkozom a legkülönfélébb témakörökben, mióta az eszemet tudom. Az IT-jellegű-, és az emberi képességek fejlesztése épp úgy színesítik tevékenységeim palettáját, mint ahogy kiemelkedő szerepet játszik az életemben a kreatív hobbik- és az extrém sportok mellett a biztonság is - legyen szó az egészségről, vagy akár a pénzügyekről. Célom, hogy használható tudáshoz és eszközökhöz segítsem „bajtársaimat”, tájékoztatást nyújtva újdonságokról, érdekességekről és aktualitásokról. Több, mint 20 éve vagyok cukorbeteg.

Újabb D+: Adókedvezmények, vagyis ami jár, az jár, használjuk ki a pluszokat!

szerző:  dátum: 2015-02-12
Újabb D+: Adókedvezmények, vagyis ami jár, az jár, használjuk ki a pluszokat!
Én már kézhez kaptam a munkáltatói igazolásomat, és ezzel kezdetét veszi az idei adóbevallási mizéria. 1-es típusú cukkerként, illetve szövődménnyel rendelkező 2-es típusú diabéteszesként érdemes tudnunk, hogy állapotunk adókedvezményre jogosít. A személyi kedvezmény az állapot fennállásának kezdő hónapjától jár havonta az adóév első napján érvényes minimálbér 5 %-ának megfelelő összegben, ezzel csökkentve az összevont adóalapot. Ez évi 50-60 ezer Ft megtakarítást jelenthet, amit aki eddig nem vett igénybe, az 5 évre visszamenőleg teheti meg mindezt.

Az adókedvezmény igénybevételéhez igazolás szükséges, melyet diabetológia szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy szakorvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthat ki. Az igazolásnak tartalmazni kell a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének, vagy ideiglenességének megállapítását és természetesen az igazolást kiállító orvos aláírását. Az igazolás kiállításával tapasztalataim szerint a szakambulanciák tisztában vannak –de használható a linkelt minta is. Az igazolást 2-es típusú diabéteszesek esetén az évente kell kiállíttatni, míg 1-es típusú cukkerek esetében az állapot tartóssága miatt elég az igazolás egyszeri bemutatása.

2014-ben az adókedvezmény mértéke 5 075 Ft/hó, 2015-től pedig 5 250 Ft/hó lesz, tehát amennyiben a teljes tavalyi évre jogosultak vagyunk a kedvezményre, akkor az 60 900 Ft megtakarítást jelent a családi kasszának. Fontos megjegyeznem, hogy a kedvezmény nem vonatkozik a kizárólag KATA adózási formát választó egyéni vállalkozókra.

Cukorbetegség ide, vagy oda, érdemes tisztában lennünk a további állami támogatások és adókedvezmények kihasználási lehetőségével, amiről a jövőben még írni fogok nektek, de addig is kérdés esetén keressetek bátran! (eszter@dplusz.com)

Referencia: http://nav.gov.hu