Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Eszter

Eszter

Ruttner Eszter

Újdonságok, érdekességek, aktualitások

Hatékonyság fejlesztéssel foglalkozom a legkülönfélébb témakörökben, mióta az eszemet tudom. Az IT-jellegű-, és az emberi képességek fejlesztése épp úgy színesítik tevékenységeim palettáját, mint ahogy kiemelkedő szerepet játszik az életemben a kreatív hobbik- és az extrém sportok mellett a biztonság is - legyen szó az egészségről, vagy akár a pénzügyekről. Célom, hogy használható tudáshoz és eszközökhöz segítsem „bajtársaimat”, tájékoztatást nyújtva újdonságokról, érdekességekről és aktualitásokról. Több, mint 20 éve vagyok cukorbeteg.

Tények és talányok

szerző:  dátum: 2015-01-19
Tények és talányok

...avagy mi lehet az oka, hogy egyes országokban az emberek 5%-a cukros, míg bizonyos helyeken a népesség közel 30%-a? ...na és hogy állunk mi, magyarok??

A cukorbetegség előfordulása legalacsonyabb a nők körében Hollandiában (4,1%), férfiak körében pedig Kambodzsában (4,7%), míg a legmagasabb mind nők (31,9%), mind férfiak (25,5%) körében a Marshall-szigeteken (átlag 28,7%).

...de vajon mi lehet az oka annak, hogy egy az Óceániában elhelyezkedő, Hawaii és Ausztrália között félúton található csodálatos helyen, ahol a lakosság főként földműveléssel és halászattal foglalkozik – tehát feltételezhetően egészségesnek mondhatóan él, de legalábbis az átlag emberekhez képest többet mozog és egészségesebben étkezik -, mi a csudáért olyan magas – ahogy Áron mondaná :) - a cukkerek száma?

stats

A Marshall-szigetek a Csendes-óceán egyik szigetállama, mely a II. világháború Japán megszállása után az USA fennhatósága alá került, mely éveken át nukleáris bombák tesztelésére használt több szigetet is. Az Egyesült Államok a szigetcsoport területén tizenkét év alatt több, mint hatvan kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Szakértők szerint a sugárzás tartós egészségügyi és környezeti károkat okozott. Vajon van összefüggés a kísérletek és a cukorbetegek száma között?

2014-ben a Marshall-szigeteki kormány példa nélküli pert indított az Egyesült Államok és a világ nyolc másik atomhatalma ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, azzal vádolva őket, hogy súlyosan megsértik a nemzetközi jogot, és követelték, hogy tartsák be a nukleáris fegyverek leszerelésével kapcsolatos kötelezettségeiket. Az ügy érdekében decemberig 5 millió aláírást gyűjtöttek össze.

Mindenesetre elgondolkodtatóak a WHO statisztikái, melyben az 5 legalacsonyabb előfordulási arány Európában van. Vajon mit csinálnak jobban, vagy másképp a hollandok, vagy osztrák szomszédaink?

Legmagasabb előfordulási arány Legalacsonyabb előfordulás
Marshall-szigetek 28,7% Kambodzsa 5,1%
Kiribati Köztársaság 21,8% Hollandia 5,1%
Szamoa 22,4% Francia ország 5,7%
Szaúd-arábia 24,2% Ausztria 5,8%
Cook-szigetek 20,8% Japán 5,9%

További statisztikákat itt találtok: http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_glucose/en/

 

Címkék: