Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Eszter

Eszter

Ruttner Eszter

Újdonságok, érdekességek, aktualitások

Hatékonyság fejlesztéssel foglalkozom a legkülönfélébb témakörökben, mióta az eszemet tudom. Az IT-jellegű-, és az emberi képességek fejlesztése épp úgy színesítik tevékenységeim palettáját, mint ahogy kiemelkedő szerepet játszik az életemben a kreatív hobbik- és az extrém sportok mellett a biztonság is - legyen szó az egészségről, vagy akár a pénzügyekről. Célom, hogy használható tudáshoz és eszközökhöz segítsem „bajtársaimat”, tájékoztatást nyújtva újdonságokról, érdekességekről és aktualitásokról. Több, mint 20 éve vagyok cukorbeteg.

Az első, 100%-ban sikeres szigetsejt transzplantáció

szerző:  dátum: 2015-09-17
Az első, 100%-ban sikeres szigetsejt transzplantáció
A Miami-ban működő Diabetes Research Institute kutatói egy 43 éves, 17 éves kora óta diabéteszes férfinél idén augusztus 18-án hajtottak végre egy új típusú szigetsejt átültetést. Az átültetett sejtek közel egy hónapja működnek.

Az új technika lényege, hogy az úgynevezett BioHub vizsgálat keretében egy biológiailag lebomló membránba csomagolják a szigetsejteket, melyeket minimálisan invazív beavatkozással a beleket fedő, zsírban és erekben gazdag hashártyára helyeznek. A sejteket az erek benövik, a vér kellő mennyiségű oxigénnel látja őket el, majd a membrán feloldódik és a szigetsejtek önálló endokrin hasnyálmirigyként működve folyamatosan a megfelelő mennyiségben állítják elő az inzulint. Egyelőre nem volt szükség a szokásos kilökődés elleni kezelésre sem. A transzplantáción átesett beteg közel egy hónapja nem igényel inzulint, vércukrai a normális határok között mozognak. Remélhetőleg ez így is marad és az új beavatkozás hamarosan sokunknak megoldást fog jelenteni!

Forrás: MACOSZ / News Release: Diabetes Research Institute