Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Lilla

Lilla

László Lilla

Diplomás dietetikus és élelmezésvezető

2012 őszén fejeztem be a tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán. Utolsó szemeszteremet Brüsszelben töltöttem, ottani tapasztalataim is ösztönöznek, hogy újszerű, kreatív módszerekkel oldjam meg az adódó szakmai kihívásokat. 2013 februárjától dolgozom a szakmámban: először a gyermekétkeztetés területén helyezkedtem el, majd egy ebédházhozszállító cég dietetikusa és táplálkozási tanácsadója lettem.
Azért lettem a csapat tagja, mert hiszek a D+ üzenetében.

Hír a nagyvilágból

szerző:  dátum: 2015-09-17
Hír a nagyvilágból
Az Egyesült Királyságban működő Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) – mely gyakorlatilag valamennyi típusú cukorbeteg ellátásáért felelős – jelenleg egy folyamatos vércukormérő eszköz tesztelésén fáradozik. Az eszköz biztonságát és pontosságát – ami a kutatás jelenlegi állása szerint akár 5 hónapig is használható, mielőtt cserélni kellene – jelenleg Londonban, Cambridge-ben és Swansea-ben ellátott páciensek közreműködésével tesztelik.

A mérőeszközt egy, az Egyesült Államokban működő cég, a Senseonics gyártja. Működésének a lényege, hogy a bőr alá ültetve folyamatos glükózmonitorozást végez, méghozzá az ereket megvilágító fluoreszkáló fény segítségével, majd a mért adatokat a csatlakoztatott okostelefonra továbbítja.

A hagyományos, manuális módszerekkel ellentétben a folyamatos glükózmonitorok automatikusan, és jóval gyakrabban biztosítanak információt a vércukorháztartásról. Ez a sajátosság általános javulást eredményez a vércukorszint kontrollálásában – a folyamatos visszajelzés lehetővé teszi, hogy a legkisebb változásra is azonnal reagálhassunk, ez pedig egy sokkal precízebb kezelést eredményez.

A hagyományos vércukormérők nagy hátránya az, hogy csak napi 4-5 alkalommal engednek betekintést a szervezetünkben aktuálisan lezajló folyamatokba – ezzel szemben a folyamatos mérésen alapuló eszközök lehetővé teszik, hogy a nap bármely szakában tisztán lássunk, és dönthessünk.

A most vizsgált műszer azért különleges, mert – a többi, hozzá hasonló vércukormérővel ellentétben, melyeket hetente kell cserélni – , ezt a szenzort elég 3-5 havonta, ami jelentősen megkönnyítheti a vele való együttélést, és meghozhatja a kedvet a használatához.

Forrás: www.diabetes.co.uk