Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Eszter

Eszter

Ruttner Eszter

Újdonságok, érdekességek, aktualitások

Hatékonyság fejlesztéssel foglalkozom a legkülönfélébb témakörökben, mióta az eszemet tudom. Az IT-jellegű-, és az emberi képességek fejlesztése épp úgy színesítik tevékenységeim palettáját, mint ahogy kiemelkedő szerepet játszik az életemben a kreatív hobbik- és az extrém sportok mellett a biztonság is - legyen szó az egészségről, vagy akár a pénzügyekről. Célom, hogy használható tudáshoz és eszközökhöz segítsem „bajtársaimat”, tájékoztatást nyújtva újdonságokról, érdekességekről és aktualitásokról. Több, mint 20 éve vagyok cukorbeteg.

Okostapasz

szerző:  dátum: 2015-06-30
Okostapasz
Már egereken tesztelték azt az okostapaszt, amely képes érzékelni a vércukorszint emelkedését, illetve csökkenését a vérben, egyúttal szükség esetén inzulint juttat a szervezetbe. Az amerikai kutatók szerint a találmányt, melynek száz mikrotűje van, teljesen a betegek igényeihez lehet állítani.

Az okostapasz akkora, mint egy bélyeg, és több mint száz, szempilla hosszúságú tű található rajta. A mikrotűk a bőr felszínén áthatolva, a hajszálerekben folyamatosan érzékelik a vércukorszint legkisebb változásait is. A tűkben nanorészecskék találhatók: apró glükózérzékelő enzimek, illetve olyan mikroszkopikus inzulinraktárak, amelyek azonnal szétesnek, és inzulint juttatnak a szervezetbe, amint a vércukorszint túl magasra emelkedik.

A találmány nagymértékben megkönnyítené az inzulinnal élő cukorbetegek életét, hiszen mind a vércukorszint mérése, mind az inzulin adagolása leegyszerűsödne, miközben a vércukor optimális szinten tartása jóval könnyebbé válna.

Richard Elliott brit diabétesz-kutató szerint ez a fejlesztés még korai szakaszánál tart, így további kutatásokra és klinikai tesztekre lesz szükség. A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy elegendő legyen csupán néhány naponta cserélni a találmányt.

(Forrás: ng.hu)
Címkék: