Facebook Twitter
Divatosan, dinamikusan, derűsen
kameleon d app
Eszter

Eszter

Ruttner Eszter

Újdonságok, érdekességek, aktualitások

Hatékonyság fejlesztéssel foglalkozom a legkülönfélébb témakörökben, mióta az eszemet tudom. Az IT-jellegű-, és az emberi képességek fejlesztése épp úgy színesítik tevékenységeim palettáját, mint ahogy kiemelkedő szerepet játszik az életemben a kreatív hobbik- és az extrém sportok mellett a biztonság is - legyen szó az egészségről, vagy akár a pénzügyekről. Célom, hogy használható tudáshoz és eszközökhöz segítsem „bajtársaimat”, tájékoztatást nyújtva újdonságokról, érdekességekről és aktualitásokról. Több, mint 20 éve vagyok cukorbeteg.

Okos kontaktlencse

szerző:  dátum: 2015-01-05
Okos kontaktlencse
KEDVENC ÚJDONSÁGOM 2014-BŐL: Vércukorszint mérésére alkalmas „okos kontaktlencse"

Majd egy éve, 2014. január 17-én jelentette be a Google, hogy a vércukorszint mérésére alkalmas okos kontaktlencsét tesztel.

A Google nem állt meg az okos telefonokon is használható kereső fejlesztésénél! A tavalyi év egyik szenzációja, hogy olyan „okos kontaktlencsét" kezdtek tesztelni, amely a vércukorszintet könnycseppből méri. Az innovatív megoldásba apró, vezeték nélküli chip és miniatürizált glükóz szenzor van beágyazva a lencse anyagának két rétege közé. A Google azt állította, hogy az okos kontaktlencse érzékelői olyan kicsik, hogy úgy néznek ki, mint a szemcsillogás.

Állítólag már azon is dolgoznak, hogy apró LED-et integráljanak a lencsébe, ami világít, ha a vércukorszint átlép bizonyos küszöbértékeket, jelezve ezzel az alacsony-, illetve a magas vércukorszintet. A prototípus másodpercenként egyszer mér, ami nagy ugrás a napjainkban korszerűnek számító szenzoros inzulinpumpák többnyire 5 percenkénti mérési gyakoriságához képest. Hozzátették, hogy még sok munka áll előttük, amíg a technológia készen áll a mindennapi használatra, de a prototípussal már több klinikai kutatás is készült, melyek alapján a továbbfejlesztést végzik.

A különös lencsékről fél évig nem tudhattunk meg újat, júliusban is csupán annyit, hogy a Novartis cég kontaktlencsék piacán vezető Alcon üzletágával együtt tervezik kereskedelmi forgalomba hozni az új technológiát. Sajnos újabb hír azóta sem érkezett, de továbbra is várjuk, addig pedig szemezgetünk más, a D+ generációt érintő és érdeklő különlegességek közül!

SEO: vércukorszintmérő

Forrás: BBC News, CNET, The Wall Street Journal, Novartis

http://www.bbc.co.uk/news/technology-25771907
http://www.wsj.com/articles/novatis-google-to-work-on-smart-contact-lenses-1405417127
http://www.novartis.com/newsroom/media-releases/en/2014/1824836.shtml